Jajecznica z kurkami
Gąbczaste kurki tracą cały urok, znamy trik na to, aby pozostały jędrne. Fot. Instagram/ winokompas
Reklama.

Jajecznica z kurkami pełna smaku

Kurki, jak to grzyby lubią być mocno doprawione, jednak najczęściej robimy to... za szybko. Dzięki kilku prostym trikom jajecznica będzie miała wielowymiarowy smak a kurki zamiast gąbczastych, pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Spróbuj zrobić ją z tego przepisu, a już nigdy nie zjesz inaczej!

Składniki idealnej jajecznicy z kurkami

  • 100 g kurek
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

  • Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

    Umyj kurki pod bieżącą wodą, odcedź na sicie i pokrój w mniejsze kawałki, cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i połowę masła dodaj kurki i cebulę. Podsmaż do całkowitego zeszklenia cebuli. Dodaj resztę masła, to zapobiega brązowieniu cebuli i sprawia, że cała potrawa nabiera aksamitnego maślanego posmaku.
    W miseczce rozkłóć jajka, nie doprawiaj ich, posolenie na tym etapie sprawi, że kurki staną się gąbczaste. Wlej jajka na patelnię i wykonując płynne ruchy, drewnianą szpatułką delikatnie mieszaj jajka, tak aby powstawały większe kawałki, kiedy jajecznica z kurkami osiągnie pożądaną konsystencję, zestaw ją z palnika, przypraw solą i pieprzem i podawaj.
    Jajecznica z kurkami wyśmienicie smakuje obsypana natką pietruszki lub w towarzystwie słodkich pomidorków.