Choć według Jamiego Olivier jajecznice dzieli się na 3 rodzaje: angielską, francuską i amerykańską, to na świecie popularny jest też przepis na jajecznicę po rosyjsku. Jest specyficzna, nie tylko przez swój sekret przyrządzania, ale też ze względu na sposób podawania.
Sposób przyrządzenia jajecznicy ma dla ludzi ogromne znaczenie. Są tacy, którzy nie mogą patrzeć na "luźną" jajecznicę i zjedzą wyłącznie mocno ścięta, ale są też zwolennicy "rozlewającej się" jajecznicy i nienawidzą mocno ściętych jajek.
Choć w przepisach Jamiego Oliviera jajecznice angielska, francuska i amerykańska aż tak skrajnie nie różnią się od siebie konsystencją, to jednak w smaku czuć różnicę. Największą jednak zmianę wnosi jajecznica po rosyjsku. Sekretem jej przyrządzania jest odpowiednia obróbka cebuli.
Na ogół cebulkę delikatnie się zarumienia na patelni bądź świeży szczypiorek sypie się po prostu bezpośrednio na talerz. Nie w Rosji. Według przepisu na jajecznicę po rosyjsku cebula musi być trochę przypalona (brązowa). Chodzi o to, że gdy zacznie się karmelizować, wydobędzie się z niej silniejszy słodki aromat, który nada daniu wyjątkowego smaku.
Przepis na jajecznicę po rosyjsku
Poza tym jajecznicę po rosyjsku powinno przemieszać się na patelni tylko 3 razy, a smażyć należy na dużym palniku i największym płomieniu. Ponadto podaje się ją standardowo z chlebem i dodatkowo kieliszkiem schłodzonej wódki.
Składniki na jajecznicę po rosyjsku:
4 jajka
1 cebula
pieprz i sól
łyżeczka masła
Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni aż się delikatnie przypali. Do miski wbić 4 jajka, dodać pieprz i sól i wymieszać. Zawartość wlać na mocno rozgrzaną patelnię z cebulą. Następnie odczekać aż masa się trochę zetnie i przemieszać z różnych stron ok. 3 razy.