Jedz ten owoc, a wzmocnisz swoją odporność i poprawisz wzrok. Plus przepis na dżem jak u babci

Martyna Pstrąg-Jaworska
Agrest to owoc, który jest bogatym źródłem witaminy C i luteiny - jest świetny, jeśli chcemy wzmocnić odporność, poprawić i zregenerować swój wzrok oraz zmniejszyć ciśnienie tętnicze. W sezonie jedz go na surowo, ale na jesień i zimę polecamy przetwory - mamy przepis na dżem z agrestu jak u babci.
Agrest to owoc, który ma 10-krotnie więcej wartości zdrowotnych niż np. maliny. Oto szybki przepis na dżem z agrestu jak u babci. Unsplash
Agrest, a właściwie porzeczka agrest, to krzew owocowy, których niestety jest coraz rzadziej spotykany w naszych ogrodach i na działkach. Jego owoce są smaczne, zdrowe, a sezon na agrest trwa od czerwca. To owoc jagodowy, a ta grupa charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi, większymi niż reszta owoców. By skorzystać z jego dobrodziejstw, można jeść agrest surowy, ale równie dobrze smakuje w przetworach czy ciastach.

Cenne wartości agrestu

Owoce agrestu są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Zawierają mnóstwo białka, węglowodanów i błonnika, a także mają niski indeks glikemiczny, więc są odpowiednie dla cukrzyków, osób z insulinoopornością i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.


Agrest to bogate źródło witaminy C oraz luteiny, która jest silnym przeciwutleniaczem, wspierającym pracę oczu i ich regenerację. No i najważniejsze – agrest wspomaga naturalną odporność organizmu i pomaga w zmniejszeniu stresu, nadciśnienia tętniczego oraz złego cholesterolu. Tak wiele korzyści w jednym owocu – dlatego warto go włączyć do swojej diety w sezonie (czyli przez całe wakacje), a także poza nim w formie przetworów.

Dodatkowo, agrest ma działanie lekko przeczyszczające, regulujące pracę jelit i jest polecany w dietach odchudzających, ponieważ wspomaga trawienie, a jego spożycie zwiększa uczucie sytości. Agrest obok tradycyjnej porzeczki, jest zalecany do budowania naturalnej bariery przeciw wirusom, ponieważ zawiera ogromne ilości witaminy C, która zwiększa odporność. Warto więc po niego sięgać jesienią i zimą w formie przetworów, gdy okres przeziębień jest w pełni.

Jak przygotować dżem z agrestu

Agrest zawiera w sobie sporą ilość pektyn, które mają właściwości zagęszczające i żelujące. Co za tym idzie, jest idealny na dżemy, marmolady, galaretki, soki czy konfitury. Jeśli boisz się kwaśności w przetworach z agrestem to zupełnie niepotrzebnie – kwasowość świetnie niweluje się za pomocą zwykłego cukru, który dodajemy do przetworów z owoców.
Aby przygotować dżem z agrestu, będziesz potrzebować: Umyj owoce i pozbądź się z nich wyschniętych końcówek. Wsyp owoce do garnka razem z cukrem oraz wodą i gotuj je pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Owoce należy często mieszać, aby nie przypaliły się. Po tym czasie owoce zmiękną nabiorą lepkiej konsystencji i zaczną gęstnieć. To znak, że dżem jest gotowy do przełożenia do czystych i wyparzonych słoików. Po umieszczeniu owoców w słoikach, przekręć do góry dnem, by zawekowały się i zostaw tak do wystygnięcia pod bawełnianą ściereczką lub zapasteryzuj.