Na włosy, skórę, paznokcie i... odporność. Sok z tych owoców zrobisz za grosze [PRZEPIS]

Magdalena Konczal
Sok z derenia wciąż jest mało znany. A szkoda, bo ma mnóstwo cennych właściwości, które usprawniają pracę naszego organizmu. Można zrobić go samodzielnie w domu, a nawet wybrać się do lasu, by pozbierać owoce. Zdradzamy przepis na sok z derenia i wyjaśniamy, jakie są jego cudowne właściwości.
Sok z derenia ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Zdradzamy, jak go zrobić pixabay/ iira116

Sok z derenia

Dereń to owoc, który znany jest już od zamierzchłych czasów. W celach kulinarnych, ale także leczniczych, stosowano go na przykład w starożytnej Grecji czy Rzymie. Obecnie z derenia jadalnego można przyrządzać naprawdę różne potrawy: dżemy, konfitury czy soki.
Owoce derenia to dość małe, nieco podłużne kulki. Z daleka mogą przypominać pomidorki koktajlowe. Zazwyczaj ich barwa jest ciemnoczerwona, ale niekiedy pomarańczowa. Z kolei krzew, na którym rosną, osiąga od 3 do 10 metrów wysokości. Owoce pojawiają się na drzewie już w lipcu, ale można je zbierać nawet do października.


Jednak dereń nie rośnie we wszystkich regionach Polski. Jeśli więc chcemy ułatwić sobie zadanie, możemy kupić ten owoc. Pamiętajmy jednak, by wybrać sprawdzone źródło, na przykład lokalny warzywniak. Oczywiście sok z derenia można również kupić, ale z pewnością ten przygotowany przez nas samych, będzie znacznie zdrowszy, a sam proces tworzenia przyniesie nam dużo satysfakcji.

Sok z derenia – przepis

Przygotowanie soku z derenia będzie wymagało od nas trochę czasu, ale naprawdę warto. Jest przepyszny, a dodatkowo bardzo zdrowy. Oto składniki, których będziemy potrzebować:
- 1 kg derenia;
- 0,5 kg cukru (dla osób, które lubią bardzo słodko, może być nawet trochę więcej);
- ok. 3 l wody.

A oto przepis na sok z derenia krok po kroku:

1. Zaczynamy od dokładnego umycia owoców. W międzyczasie gotujemy wodę (ok. 3 l). Po tym, jak woda się ugotuje, zalewamy nią derenie. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin.
2. Po tym czasie przy pomocy sitka lub łyżki cedzakowej wyjmujemy owoce i odkładamy je na chwilę na bok. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a po całym tym procesie znów wkładamy owoce do garnka z wodą. Pozostawiamy sok na około 24 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Następnego dnia ponownie wyjmujemy owoce, gotujemy wodę i znów wkładamy je do garnka. Mieszankę pozostawiamy na 24-48 godzin.
4. Ponownie wyjmujemy owoce, a sam sok gotujemy przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy cukier i mieszając, gotujemy jeszcze przez 3-5 minut na bardzo małym ogniu. Nie doprowadzamy do wrzenia.
5. Usuwamy pianę, jeśli się pojawi, a następnie przelewamy sok do umytych i wyparzonych wcześniej butelek lub słoiczków. Dokładnie je zamykamy i odstawiamy na bok. Buteleczki trzymamy w temperaturze pokojowej. I gotowe – sok nadaje się do spożycia.

Sok z derenia – właściwości

Każdy, kto zdecydował się przygotować sok z derenia, wie, że jest on bardzo pyszny. Ale to nie jest jego jedyna zaleta. Pozytywnych właściwości ma naprawdę całe mnóstwo. Picie soku z derenia może:

- wspomóc naszą odporność, wszystko za sprawą witaminy C, która jest w nim zawarta. Doskonale sprawdzi się, jako ochrona przed infekcjami lub w trakcie ich trwania;
- być pomocne, gdy mamy problemy z układem moczowym lub kiedy chcemy po prostu zadbać o tę sferę;
- dzięki działaniu antyoksydantów może zwalczyć toksyny w całym organizmie;
- poprawia przemianę materii;
- dzięki zwartym w nim żelazie, zapobiega anemii lub wspomaga jej leczenie;
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci (dzięki witaminie A);
- wspomaga leczenie biegunek.

Pamiętajmy, że picie soku z derenia nie powinno zastępować nam wizyty u specjalisty. Jeśli na przykład chorujemy na anemię, warto przed decyzją o zażywaniu tego przetworu, porozmawiać na ten temat z lekarzem, a jeśli da zielone światło, to śmiało! Picie soku z derenia to samo zdrowie.