Nie zdążymy się obejrzeć, a zaraz zacznie się jesień. Razem z nią: infekcje, przeziębienia, katary… Właśnie dlatego, póki za oknem jeszcze słońce i lato w pełni, warto nazbierać kwiatów nawłoci i zrobić z niej przepyszny syrop – jest naturalny, zdrowy i smakuje obłędnie.
Syrop z nawłoci i jego właściwości: stosujemy na drobne infekcje, problemy z układem moczowym i wspomaganie naczyń krwionośnych.
Wyjaśniamy, jak zrobić syrop z nawłoci (krok po kroku) i jak go dawkować.
Oto przepis i składniki na syrop z nawłoci: do jego przygotowania potrzebna będzie nawłoć, cukier, sok z cytryny i woda.
Syrop z nawłoci
Nawłoć to roślina, która kwitnie na przełomie sierpnia i września, mówi się, że najlepiej jest zbierać ją późnym latem. Jej kwiaty mają charakterystyczny kształt i intensywnie żółty kolor. Nazywana bywa "polską mimozą".
Jeśli zdecydowaliśmy się na zrobienie syropu z nawłoci, wiedzmy, że przygotowanie go może stać się dla nas prawdziwym rytuałem.
Najpierw musimy znaleźć miejsce, w którym rośnie nawłoć. Powinno być ono oddalone od szosy, by kwiaty nie były zanieczyszczone spalinami. Najlepiej jest zbierać nawłoć w pełnym słońcu. Kiedy już ją zerwiemy, warto ususzyć kwiaty. Zbierzmy je w pęczki i pozostawmy w przewiewnym miejscu, np. na lince do prania, choć można też suszyć ją na papierze do pieczenia.
Przepis na syrop z nawłoci
Składniki na syrop z nawłoci, których będziemy potrzebowali to:
- sok z cytryny;
-woda;
- cukier trzcinowy;
- i oczywiście pęk kwiatów nawłoci.
Przygotowanie syropu z nawłoci krok po kroku
1. Obieramy kwiaty nawłoci (ok. 100 g), a następnie umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna zakrywać kwiaty i sięgać jeszcze mniej więcej 3 cm ponad nie.
2. Całość zagotowujemy na wolnym ogniu, a następnie studzimy. Najlepiej, jeśli syrop zostanie odstawiony na 1-2 dni. Im dłużej będzie stał, tym wyraźniejsze będą jego walory smakowe.
3. Po upływie tego czasu odcedzamy syrop, a następnie dodajemy cukier trzcinowy (najlepiej 1 i ¼ szklanki cukru na 1 l litr, ewentualnie trochę więcej) i sok z jednej cytryny (lub z dwóch, jeśli są małe).
4. Gotujemy syrop przez kilka minut.
5. Na koniec wyparzamy słoiki i wlewamy do nich gotowy syrop z nawłoci.
Tak przyrządzony syrop może postać w naszej spiżarni nawet rok, a może nieco dłużej. Warto wykorzystać go jednak wcześniej, np. dodając do herbaty czy stosując na jesienno-zimowe przeziębienia.
Syrop z nawłoci – właściwości
Nawłoć – tak samo, jak syrop z niej zrobiony – ma mnóstwo cennych właściwości:
syrop z nawłoci warto pić podczas przeziębień i drobnych infekcji, ponieważ działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Nawłoć ma zastosowanie w leczeniu dróg moczowych, kamicy nerkowej czy innych problemów związanych z układem moczowym.
Syrop z nawłoci wspomaga także naczynia krwionośne i może obniżyć ciśnienie krwi.
Nawłoć ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Jak widać, pozytywnych właściwości nawłoci jest całe mnóstwo – warto więc przejść się do lasu, zebrać jej kwiaty i zrobić tę niezwykłą miksturę za grosze.
Syrop z nawłoci: dawkowanie
Syrop z nawłoci można pić w dawce ok. 2-3 łyżeczek dziennie. Można dodawać go do herbaty lub pić bezpośrednio. Syrop z nawłoci pije się także doraźnie w przypadku problemów z układem moczowym.
Pamiętajmy jednak, że żaden naturalny specyfik nie może zastąpić nam wizyty u lekarza. Jeśli doświadczamy jakiejś dolegliwości, najpierw skontaktujmy się ze specjalistą.