Nawłoć pospolita i kanadyjska kwitną w sierpniu i wrześniu. Syrop z nawłoci to domowy sposób na przeziębienie i choroby układu moczowego.
Syrop z nawłoci to sprawdzony i domowy sposób na drobne infekcje, przeziębienie i choroby układu moczowego pixabay/ jhenning_beauty_of_nature
Reklama.
  • Syrop z nawłoci i jego właściwości: stosujemy na drobne infekcje, problemy z układem moczowym i wspomaganie naczyń krwionośnych.
  • Wyjaśniamy, jak zrobić syrop z nawłoci (krok po kroku) i jak go dawkować.
  • Oto przepis i składniki na syrop z nawłoci: do jego przygotowania potrzebna będzie nawłoć, cukier, sok z cytryny i woda.
  • Syrop z nawłoci

    Nawłoć to roślina, która kwitnie na przełomie sierpnia i września, mówi się, że najlepiej jest zbierać ją późnym latem. Jej kwiaty mają charakterystyczny kształt i intensywnie żółty kolor. Nazywana bywa "polską mimozą".
    Jeśli zdecydowaliśmy się na zrobienie syropu z nawłoci, wiedzmy, że przygotowanie go może stać się dla nas prawdziwym rytuałem.
    Najpierw musimy znaleźć miejsce, w którym rośnie nawłoć. Powinno być ono oddalone od szosy, by kwiaty nie były zanieczyszczone spalinami. Najlepiej jest zbierać nawłoć w pełnym słońcu. Kiedy już ją zerwiemy, warto ususzyć kwiaty. Zbierzmy je w pęczki i pozostawmy w przewiewnym miejscu, np. na lince do prania, choć można też suszyć ją na papierze do pieczenia.

    Przepis na syrop z nawłoci

    Składniki na syrop z nawłoci, których będziemy potrzebowali to:
    - sok z cytryny;
    -woda;
    - cukier trzcinowy;
    - i oczywiście pęk kwiatów nawłoci.

    Przygotowanie syropu z nawłoci krok po kroku

    1. Obieramy kwiaty nawłoci (ok. 100 g), a następnie umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna zakrywać kwiaty i sięgać jeszcze mniej więcej 3 cm ponad nie.
    2. Całość zagotowujemy na wolnym ogniu, a następnie studzimy. Najlepiej, jeśli syrop zostanie odstawiony na 1-2 dni. Im dłużej będzie stał, tym wyraźniejsze będą jego walory smakowe.
    3. Po upływie tego czasu odcedzamy syrop, a następnie dodajemy cukier trzcinowy (najlepiej 1 i ¼ szklanki cukru na 1 l litr, ewentualnie trochę więcej) i sok z jednej cytryny (lub z dwóch, jeśli są małe).
    4. Gotujemy syrop przez kilka minut.
    5. Na koniec wyparzamy słoiki i wlewamy do nich gotowy syrop z nawłoci.
    Tak przyrządzony syrop może postać w naszej spiżarni nawet rok, a może nieco dłużej. Warto wykorzystać go jednak wcześniej, np. dodając do herbaty czy stosując na jesienno-zimowe przeziębienia.

    Syrop z nawłoci – właściwości

    Nawłoć – tak samo, jak syrop z niej zrobiony – ma mnóstwo cennych właściwości:
  • syrop z nawłoci warto pić podczas przeziębień i drobnych infekcji, ponieważ działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
  • Nawłoć ma zastosowanie w leczeniu dróg moczowych, kamicy nerkowej czy innych problemów związanych z układem moczowym.
  • Syrop z nawłoci wspomaga także naczynia krwionośne i może obniżyć ciśnienie krwi.
  • Nawłoć ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn.

  • Jak widać, pozytywnych właściwości nawłoci jest całe mnóstwo – warto więc przejść się do lasu, zebrać jej kwiaty i zrobić tę niezwykłą miksturę za grosze.

    Syrop z nawłoci: dawkowanie

    Syrop z nawłoci można pić w dawce ok. 2-3 łyżeczek dziennie. Można dodawać go do herbaty lub pić bezpośrednio. Syrop z nawłoci pije się także doraźnie w przypadku problemów z układem moczowym.
    Pamiętajmy jednak, że żaden naturalny specyfik nie może zastąpić nam wizyty u lekarza. Jeśli doświadczamy jakiejś dolegliwości, najpierw skontaktujmy się ze specjalistą.