Pan kabaczek z towarzystwem pakują się do słoika. Ta sałatka na zimę nie ma sobie równych!
Z odróżnieniem kabaczka od cukinii wiele osób ma problem, czasem myli nas przekonanie o tym, że cukinia jest mniejsza, a kabaczek większy, tymczasem, rozmiar obydwa warzywa osiągają podobny.
Czym się różni kabaczek od cukinii
Różnią się kształtem i kolorem. Cukinia jest podłużna, jak ogórek i ciemnozielona lub ciemnożółta. Kabaczek ma bardziej zaokrąglony kształt, przypominający bakłażana, jest jaśniejszy, choć również może występować w wersji zielonej i żółtej, na skórce kabaczka mogą występować charakterystyczne plamki.W zasadzie tu różnice się kończą, bo obydwa warzywa smakują podobnie. Kabaczka warto jeść, bo jest bardzo zdrowy. Znajdziemy w nim potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K i witaminę B1, beta-karoten. Zróbmy więc z kabaczka sałatkę na zimę!
Przepis na sałatkę z kabaczka i papryki
Składniki:- 2 kg kabaczka
- 1,5 kg czerwonej papryki
- 1 kg czerwonej cebuli
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklaki octu spirytusowego 10 proc.
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
Jak zrobić sałatkę z kabaczka na zimę (krok po kroku)
Kabaczka myjemy i kroimy w kostkę, zasypujemy dwoma łyżkami soli, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie odlewamy zgromadzoną wodę.Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę myjemy i kroimy w kostkę. W garnku łączymy olej, koncentrat i ocet, podgrzewany i rozpuszczamy w nich cukier. Kiedy zalewa się zagotuje, wyłączamy i wkładamy do niej warzywa, dokładnie mieszamy i nakładamy sałatkę z kabaczka do słoików. Pasteryzujemy około 10 minut.
Sałatka z kabaczka ma słodko-kwaśny smak i doskonale pasuje do pieczonych i smażonych mięs.