Pan kabaczek z towarzystwem pakują się do słoika. Ta sałatka na zimę nie ma sobie równych!

Marta Lewandowska
Z odróżnieniem kabaczka od cukinii wiele osób ma problem, czasem myli nas przekonanie o tym, że cukinia jest mniejsza, a kabaczek większy, tymczasem, rozmiar obydwa warzywa osiągają podobny.
Kabaczek od cukinii różni się kształtem i kolorem skórki. Fot. Pxhere/Alan Levine

Czym się różni kabaczek od cukinii

Różnią się kształtem i kolorem. Cukinia jest podłużna, jak ogórek i ciemnozielona lub ciemnożółta. Kabaczek ma bardziej zaokrąglony kształt, przypominający bakłażana, jest jaśniejszy, choć również może występować w wersji zielonej i żółtej, na skórce kabaczka mogą występować charakterystyczne plamki.

W zasadzie tu różnice się kończą, bo obydwa warzywa smakują podobnie. Kabaczka warto jeść, bo jest bardzo zdrowy. Znajdziemy w nim potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K i witaminę B1, beta-karoten. Zróbmy więc z kabaczka sałatkę na zimę!

Przepis na sałatkę z kabaczka i papryki

Składniki:

Jak zrobić sałatkę z kabaczka na zimę (krok po kroku)

Kabaczka myjemy i kroimy w kostkę, zasypujemy dwoma łyżkami soli, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie odlewamy zgromadzoną wodę.


Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę myjemy i kroimy w kostkę. W garnku łączymy olej, koncentrat i ocet, podgrzewany i rozpuszczamy w nich cukier. Kiedy zalewa się zagotuje, wyłączamy i wkładamy do niej warzywa, dokładnie mieszamy i nakładamy sałatkę z kabaczka do słoików. Pasteryzujemy około 10 minut.

Sałatka z kabaczka ma słodko-kwaśny smak i doskonale pasuje do pieczonych i smażonych mięs.