Ocet balsamiczny z tym składnikiem bije inne na głowę. Nie ograniczaj się tylko do sałatek
Dodaj do octu balsamicznego ten składnik o wysokiej zawartości witaminy C, a już zawsze będziesz go używać w takiej wersji. Ocet balsamiczny z dodatkami to świetna podstawa sosu do sałatki, a jego smak przywołuje lato.
Prosty przepis na ocet aromatyzowany czarną porzeczką
Sezon na czarną porzeczkę w pełni – warto ją wykorzystać do przyrządzenia owocowego octu balsamicznego, który będzie miał niepowtarzalny aromat. Smak przywoła lato, a dodatkowo sos będzie zawierał mnóstwo witamin, które zawarte są w porzeczce.Aby przygotować owocowy ocet, potrzebujesz:
- 0,5 kg czarnej porzeczki
- 100 g cukru
- szczypta soli morskiej
- 5 goździków
- 0,5 litra octu balsamicznego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 laska cynamonu
Taki ocet balsamiczny o aromacie porzeczki idealnie sprawdzi się jako składnik dressingu, ale również jako składnik marynaty do mięsa czy solo do polania pomidorów z mozzarellą.
Jak przygotować ocet z porzeczką- krok po kroku
Umytą porzeczkę włóż do garnka razem z solą i cukrem i ubij moździerzem lub tłuczkiem do ziemniaków. Odstaw garnek na 1-2 godziny, by owoce puściły sok. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny oraz przyprawy. Zagotuj masę aż do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i na małym palniku gotuj jeszcze ok. 20 minut. Zostaw do przestygnięcia, a następnie przecedź wszystko przez gazę lub czystą pieluchę tetrową.Gotowy ocet balsamiczny o aromacie czarnej porzeczki powinien mieć nieco kremową konsystencję (zagęści się podczas gotowania z cukrem). Przelej go do czystych i wyparzonych butelek ze szczelnymi zamknięciami. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
Może cię zainteresować także: Najprostsze jest najlepsze. Tak porzeczki na zimę wekowała moja mama, wystarczą dwa składniki