Najłatwiejszy przepis na porzeczki na zimę
Niewiele jest dzieci, które chętnie jedzą
porzeczki prosto z krzaczka, ich kwaśny smak potrafi skutecznie odstręczyć małych smakoszy. Ze swojego dzieciństwa pamiętam, jak rodzice namawiali nas do jedzenia tych owoców, bo są bardzo zdrowe. Żebyśmy z bratem mogli je przełknąć, moja mama robiła z nich najprostsze przetwory, o jakich kiedykolwiek słyszeliście.
Składniki na doskonałe na zimę porzeczki w słoiku
1 kg czarnych porzeczek
1/2 kg cukru
Jak przygotować najłatwiejsze przetwory z czarnych porzeczek
Porzeczki płuczemy i odrywamy od gałązek. Owoce umieszczamy w niewielkich słoikach (jak do dżemu, maksymalnie 200 ml) i do każdego wsypujemy po 3 łyżki cukru), zakręcamy mocno słoiki i pasteryzujemy w garnku z wodą i ściereczką na dnie przez ok. 15 minut.