Tak to się je! Oto sekret najlepszego kremu z kurek - przepis krok po kroku
Krem z kurek godny najlepszych restauracji można przygotować samodzielnie. Wystarczy dodać jeden nieoczywisty składnik, który zupełnie odmieni oblicze tego dania.
Spieszmy się zjadać kurki, tak szybko znikają z lasów. A te zjedzone w kremowej zupie zapamiętamy na długo, czemu więc odmawiać sobie tej przyjemności?
Składniki na krem z kurek
- 400 g świeżych kurek
- 700 ml bulionu warzywnego
- 450 g młodych ziemniaków
- 1 cebula
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 200 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- gałka muszkatołowa
Jak ugotować najlepszy krem z kurek
Grzyby dokładnie płuczemy z piasku pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki ogonków. Odsączamy na sitku. Cebulę drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej na połowie mocy palnika. Szklimy cebulę i dodajemy kurki. Zmniejszamy moc palnika i smażymy razem około 10 minut. Zalewamy bulionem.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy go bulionu i gotujemy do miękkości. Łyżką cedzakową odławiamy odrobinę kurek i lekko je siekamy. Pozostałe miksujemy na gładko z ziemniakami i bulionem. Dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy (już nie gotujemy) i doprawiamy krem z kurek do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy pół łyżeczki gałki i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na niewielkie miseczki porcje zupy, i dekorujemy siekanymi grzybami oraz ulubioną zieleniną. Sprawdzi się tu zarówno koperek, pietruszka, jak i młode listki selera.
Krem z kurek z dodatkiem gałki muszkatołowej jest delikatny, a jednocześnie nabiera charakteru. Danie proste, a eleganckie i pyszne. Sprawdzi się nawet na uroczystym obiedzie.