Na sklepowych półkach masowo zaczęły pojawiać się kurki. Nic dziwnego, właśnie jest na nie sezon. Jednak przyrządzając te przepyszne grzyby, powinniśmy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Wiele osób popełnia błąd przy smażeniu kurek, przez co nie smakują tak dobrze, jakby mogły.
Kurki są wyjątkowo smaczne i nadadzą się idealnie do każdego posiłku. Warto jednak pamiętać, by odpowiednio je smażyć. Sporo osób popełnia błąd przy smażeniu kurek. Chodzi o to, że przyprawia je na samym początku lub w trakcie, a powinno się to robić na samym końcu.
Dlaczego to aż tak ważne? Jeśli posolimy grzyby przed lub w trakcie smażenia, to zaczną wytwarzać sok – będą to wówczas kurki duszone, a nie smażone. Jest jeszcze kilka ważnych zasad dotyczących tego, jak smażyć kurki.
Oto one:
- patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana;
- nie wrzucamy zbyt dużej liczby kurek na patelnię;
- nie przesadzajmy z moczeniem kurek w wodzie, wystarczy lekko je obmyć.
Ile smażyć kurki?
Oprócz tego, jak smażyć, bardzo ważne jest też to, ile smażyć kurki. Oto przepis krok po kroku, dzięki któremu będziecie wiedzieć już wszystko:
1. Delikatnie myjemy kurki, nie mocząc ich zbyt długo w wodzie.
2. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i gdy jest już dobrze nagrzana, roztapiamy masło i wrzucamy na nią kurki (nie za dużo!).
3. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Kurki smażymy od 10 do 15 minut.