Bób z koperkiem i na maśle smakuje wybornie. Spróbuj raz, a już nigdy nie zjesz inaczej [PRZEPIS]

Magdalena Konczal
Sezon na bób właśnie trwa. To nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe warzywo strączkowe. Można przyrządzać je na rozmaite sposoby. My proponujemy bób z czosnkiem i koperkiem na maśle. Pycha!
Jak ugotować bób z masłem i koperkiem? Pixabay/ chrisreadingphoto

Bób z masłem i koperkiem – składniki

Przyrządzanie bobu z masłem i koperkiem nie zajmie nam dużo czasu. Warto jednak pamiętać, by wyposażyć się w świeże i sprawdzone warzywa. To właśnie one są gwarancją pysznej i zdrowej potrawy.
Oto składniki, których potrzeba do zrobienia bobu z masłem i koperkiem:
- 1 kg świeżego bobu;
- trochę ponad 3 łyżki masła;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka koperku;
- sól i pieprz do smaku.

Jak ugotować bób z masłem i koperkiem?

Jeśli chcemy ugotować bób z masłem i koperkiem, powinniśmy wykonać tych kilka prostych kroków:


1. Bób dokładnie umyć, następnie zalać zimną wodą (powinno jej być dwa razy więcej niż bobu) i dorzucić jeszcze niecałą łyżkę soli. Gotujemy bób przez 8-10 minut od momentu wrzenia.

2. Po ugotowaniu przecedzamy go i wyłuskujemy go z łupin.
3. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Później dodajemy bób, a także sól i pieprz wedle upodobania. Mieszamy. Na koniec dorzucamy koperek.

Szybka i bardzo smaczna potrawa jest gotowa. Jedzmy bób, póki jest na niego sezon. Ma on bowiem mnóstwo cennych właściwości, np. pomaga w leczeniu anemii, zapobiega powstawaniu złego cholesterolu czy wspiera proces odchudzania.

Smacznego!