
Wiele osób czeka na bób cały rok, bo to nie tylko smaczne, ale i zdrowe warzywo, niestety sezon na nie trwa bardzo krótko. Jak kupić ten naprawdę świeży? Ponieważ jest zwykle sprzedawany w foliowych torebkach musimy zachować czujność, by nie kupić bobu zbyt twardego czy nadpsutego. Co powinniśmy zrobić?
Zwróć uwagę na wygląd i zapach bobu
Na co więc przede wszystkim zwrócić uwagę? Dojrzały, najsmaczniejszy bób ma charakterystyczny wygląd. Jest jasnozielony lub zielony, o gładkiej skórce, bez ciemnych plamek i przebarwień, wszystkie ziarna (oczywiście mogą być różnej wielkości) powinny w woreczku wyglądać tak samo. Gdy zauważysz choć jeden popsuty – zżółknięty, o nierównym kolorze, z czarnymi plamami – nie kupuj go, bo bardzo szybko zaczną tak wyglądać pozostałe ziarna.Jak gotować bób?
Po powrocie do domu, przesyp od razu bób z foliowej torebki do papierowej, a najlepiej do otwartego naczynia, np. talerza czy miseczki, dzięki temu dłużej pozostanie świeży.Może cię zainteresować także: Nie tylko gotowany i z masłem. 5 (i więcej!) przepisów na obłędne dania z bobu