Jak mrozić szczypiorek, by po wyjęciu nie był bryłą lodu? O tej zasadzie trzeba pamiętać

Magdalena Konczal
Szczypiorek to jedna z tych roślin, która w szczególny sposób kojarzy się z latem. Właśnie on podczas wakacyjnych miesięcy dekoruje nasze kanapki, sałatki czy obiady. A co, jeśli wam powiem, że można zachować jego smak i zapach na dłużej? Warto mrozić szczypiorek, trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić.
Jak mrozić szczypiorek? Archiwum prywatne

Jak mrozić szczypiorek?

Mrożenie szczypiorku wcale nie jest trudne, ale warto wiedzieć, jak to robić, by przypadkiem nie okazało się, że po wyjęciu zmienił się on w bryłę lodu.

Może cię zainteresować także: Jajka można mrozić! Oto jedyny skuteczny sposób


Oto jak mrozić szczypiorek krok po kroku:
1. Zaczynamy od dokładnego umycia szczypiorku. Później rozkładamy go na świeżym ręczniku i czekamy, aż wyschnie. Jeśli komuś zależy na czasie, może wytrzeć go ręcznikiem papierowym. Pamiętajmy jednak, by upewnić się, że szczypiorek jest wystarczająco suchy – to bardzo ważne.

2. Następnie kroimy szczypiorek na małe kawałki, tak jak robimy to, np. przed posypaniem nim kanapek.
3. Na koniec umieszczamy szczypiorek w słoiczku, pudełeczku czy małym woreczku i w takiej formie wkładamy do zamrażarki.
4. Możemy wyjmować tyle szczypiorku, ile potrzebujemy. Dzięki temu sposobowi będzie sypki, a w smaku taki, jak dopiero co zerwany z ogrodu.

Nie tylko szczypiorek

Mrożenie to świetne rozwiązanie w przypadku warzyw, owoców, ziół i nie tylko. Warto dowiedzieć się, jak mrozić kurki (są przepyszne!), truskawki czy czereśnie. Pamiętajmy jednak, że nie wszystko można mrozić. Zanim włożymy dany produkt do zamrażarki, upewnijmy się, że jest to bezpieczne dla naszego zdrowia.


A teraz… nie pozostaje nam nic innego, jak tylko czekać na zimę, kiedy będziemy mogli spróbować nie tylko naszych przetworów, ale także aromatycznych ziół i smakowitych owoców czy warzyw.