Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Poznaj najlepsze sposoby na mrożenie kurek
Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Poznaj najlepsze sposoby na mrożenie kurek \ Unsplash

Do wprowadzenia kurek do swojego menu nie trzeba nikogo przekonywać. Te żółte grzyby są doskonałe w zupach i sosach. Świetnie komponują się z rybami, mięsem, ale także plackami ziemniaczanymi czy ciastem pierogowym. Jedynym problemem jest to, że możemy cieszyć się nimi tylko kilka miesięcy w roku. Jest na to sposób — wystarczy kurki zamrozić. Musisz znać jednak kilka trików, by kurki po rozmrożeniu nie były gorzkie i gumowate. Sprawdź, co zrobić, by za kilka miesięcy cieszyć się pysznymi grzybami w ulubionych daniach.

REKLAMA

Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie?

Pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić, żeby zamrozić kurki, jest ich dokładne umycie. Jak to zrobić? Przede wszystkim do mrożenia wybierz grzyby w najlepszym stanie. Nieuszkodzone, niepokruszone, z całym kapeluszem, bez plamek.
Brudnych kurek nie moczymy w wodzie, najlepiej wyczyścić je szczoteczką lub pędzlem, ewentualnie szybko oczyścić pod bieżącą wodą. Jaki jest sekret zamrażania, by kurki nie stały się gorzkie? Obróbka termiczna. Możemy to zrobić na 4 sposoby.

1. Blanszowanie przed mrożeniem

Blanszowanie to po prostu sparzenie, wystarczy na krótko zanurzyć grzyby w osolonym wrzątku. Na 1 kg kurek należy zagotować 3 l wody z 1 łyżeczką soli. Dzięki soli kurki zachowają swoją jędrność.
Grzyby należy wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty, następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby przerwać gotowanie w ich wnętrzu i osuszyć. Tak przygotowane kurki po rozmrożeniu najlepiej smażyć i dusić, aby wydobyć z nich całą głębię smaku.

2. Gotowanie przed mrożeniem

Dobrym sposobem na obróbkę termiczną kurek jest także ugotowanie ich na parze. Po zagotowaniu wody należy kurki umieścić w koszyku i przykryć pokrywką i parować przez 8-10 minut. Kurki przygotowane przed mrożeniem w ten sposób najlepiej sprawdzą się do sosów, zup i zapiekanek.

3. Smażenie bez tłuszczu przed mrożeniem

Jeśli mamy patelnię pokrytą nieprzywierającą powłoką możemy usmażyć na niej kurki bez dodatku tłuszczu. Należy rozgrzać patelnię, dodać grzyby i podgrzewać tak długo, aż puszczą sok, a następnie ponownie go wchłoną. Zazwyczaj trwa to około 8-10 minut. Po rozmrożeniu grzybów warto użyć do jajecznicy, zapiekanek czy placków.

4. Smażenie na tłuszczu przed mrożeniem

To także bardzo prosty sposób na takie przygotowanie kurek, że po rozmrożeniu i podgrzaniu możemy od razu cieszyć się smakiem tych grzybów. Wystarczy nastawić patelnię na średni ogień i usmażyć kurki na oleju roślinnym lub maśle klarowanym.
Kurki smażymy około 10 minut. Możemy dodać do nich także posiekaną w kostkę cebulę, czosnek lub przyprawy. Po rozmrożeniu i ponownym zagotowaniu można wykorzystać je jako samodzielną potrawę.

Jak zamrozić kurki?

Obgotowane lub obsmażone grzyby przez zamrożeniem należy dobrze wystudzić. Kurki najlepiej podzielić na porcje. Grzyby możemy zamrażać w woreczkach lub specjalnych pojemnikach. Muszą być szczelnie zamknięte, najlepiej bez powietrza, które wpływa na końcową jakość. Tak zamrożone kurki będą pyszne i jędrne.
Więcej o najczęstszych błędach podczas mrożenia żywności można przeczytać pod tym linkiem.