Choć jajka można przechowywać w lodówce ok. 3-5 tygodni, niektórzy wolą nie ryzykować i szukają alternatywnych sposobów na przechowywanie jaj. Czy jajka można mrozić? Jest na to jeden odpowiedni sposób, ale trzeba wiedzieć, co zrobić ze skorupką.
Reklama.
Dlaczego warto mrozić jajka?
Mrożenie mięsa, chleba czy warzyw jest czymś naturalnym, z mrożeniem jajek spotykamy się rzadziej. Jednak czasami ten kulinarny trik okazuje się przydatny i wygodny. Co zyskujemy dzięki mrożeniu jajek?
- Miejsce w lodówce, gdyż jaja w kartonie zajmują go więcej.
- Miejsce w torbie na kolejnych zakupach, bo w domu mamy już zapas jaj.
- Pieniądze, gdyż kupno większej paczki i jedna dostawa na ogół wychodzą taniej.
- Satysfakcję z niemarnotrawienia jedzenia, gdy podczas gotowania nie wszystkie surowe jaja zostaną zużyte.
Biada temu, kto pomyśli o mrożeniu jajek w skorupkach. Przestrzega przed tym m.in. Amerykańskie Ministerstwo Zdrowia (HHS). Powód? Mrożenie jajek w skorupkach spowoduje ich pękanie i narażenie żywności na skażenie bakteryjne.
Mrożenie jaj ugotowanych na twardo lub miękko też nie jest najlepszym pomysłem. Efekt, jakiego można spodziewać się po rozmrożeniu takiego jajka to wodnista lub gumowata konsystencja białka.
Sposób na skuteczne mrożenie jajek
Jedynym skutecznym sposobem jest mrożenie surowych jajek bez skorupki. Dodatkowo warto pamiętać, by dodać do nich łyżeczkę soli lub cukru na ok. szklankę mrożonych jajek. Sól - do jajek, przeznaczonych na wytrawne potrawy, cukier - do jajek przeznaczonych na słodkie potrawy.
Dzięki temu żółtko nie zgęstnieje. Całe jajka bądź osobno żółtka i osobno białka można wbić do pudełka, miski bądź foremki na muffinki, lekko zamieszać i w takiej formie włożyć do zamrażarki. Można też mrozić ubite jaja oraz gotowe potrawy z jajek jak quiche czy zapiekanki.
Surowe jajka można przechowywać w zamrażalniku nawet do 12 miesięcy, a przyrządzone z nich potrawy ok. 2 miesiące.
Jak rozmrażać jajka?
Rozmrażanie jaj powinno zawsze odbywać się w lodówce. Warto przełożyć je w pojemniku z zamrażalnika do lodówki na noc. Proces można przyspieszyć, umieszczając naczynie w misce z wodą. Rozmrożone jajka czy białka i żółtka należy spożyć w ciągu 2-3 dni.