Ten błąd przy smażeniu kurek popełnia wielu. Jedna zmiana sprawi, że będą smakowały wyśmienicie

Magdalena Konczal
Na sklepowych półkach masowo zaczęły pojawiać się kurki. Nic dziwnego, właśnie jest na nie sezon. Jednak przyrządzając te przepyszne grzyby, powinniśmy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Wiele osób popełnia błąd przy smażeniu kurek, przez co nie smakują tak dobrze, jakby mogły.
Jak i ile smażyć kurki? Wyjaśniamy unsplash/ Nick Grappone

Jak smażyć kurki?

Kurki są wyjątkowo smaczne i nadadzą się idealnie do każdego posiłku. Warto jednak pamiętać, by odpowiednio je smażyć. Sporo osób popełnia błąd przy smażeniu kurek. Chodzi o to, że przyprawia je na samym początku lub w trakcie, a powinno się to robić na samym końcu.
Dlaczego to aż tak ważne? Jeśli posolimy grzyby przed lub w trakcie smażenia, to zaczną wytwarzać sok – będą to wówczas kurki duszone, a nie smażone. Jest jeszcze kilka ważnych zasad dotyczących tego, jak smażyć kurki. Oto one:


- patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana;
- nie wrzucamy zbyt dużej liczby kurek na patelnię;
- nie przesadzajmy z moczeniem kurek w wodzie, wystarczy lekko je obmyć.

Ile smażyć kurki?

Oprócz tego, jak smażyć, bardzo ważne jest też to, ile smażyć kurki. Oto przepis krok po kroku, dzięki któremu będziecie wiedzieć już wszystko:

1. Delikatnie myjemy kurki, nie mocząc ich zbyt długo w wodzie.
2. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i gdy jest już dobrze nagrzana, roztapiamy masło i wrzucamy na nią kurki (nie za dużo!).
3. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Kurki smażymy od 10 do 15 minut.

Smacznego!