
Robiąc zapasy żywności, czy kupując więcej produktów spożywczych w lepszej cenie, często okazuje się, że część z nich trzeba zamrozić, by się nie zepsuły. Jednak wiele wyrobów podczas mrożenia traci swoje właściwości i również smak. Jak jest w przypadku masła? Czy można mrozić masło, a jeśli tak — jak to robić?
Jak mrozić masło?
W ciągu roku mrozimy wiele produktów, począwszy od mięsa, przez chleb, na sezonowych warzywach i owocach kończąc. Do zamrażarki wkładamy również masło, czy słusznie? Tak. Masło w odróżnieniu, chociażby od ogórka czy rzodkiewki, nadaje się do mrożenia. Jednak pod pewnymi warunkami.Ile czasu mrozić masło?
Przed kupnem masła do mrożenia, należy wybrać te partie, które mają najdłuższy termin ważności. W zamrażarce mogą one leżeć nawet 6-8 miesięcy. Jednak nie powinno się spożywać tłuszczy, których data przydatności minęła.Jak rozmrozić masło?
Masła nie należy rozmrażać w mikrofali czy w garnku na kuchence. Taka obróbka termiczna sprawi, że masło nie zmięknie, a wręcz się roztopi i nie będzie nadawało się do smarowania. Dobrym pomysłem jest po prostu położenie masła w ciepłym miejscu np. obok kuchenki.Może cię zainteresować także: 5 prostych trików, dzięki którym sprawdzisz, co jesz. Efekty mogą cię zaskoczyć