Robiąc zapasy żywności, czy kupując więcej produktów spożywczych w lepszej cenie, często okazuje się, że część z nich trzeba zamrozić, by się nie zepsuły. Jednak wiele wyrobów podczas mrożenia traci swoje właściwości i również smak. Jak jest w przypadku masła? Czy można mrozić masło, a jeśli tak — jak to robić?
W ciągu roku mrozimy wiele produktów, począwszy od mięsa, przez chleb, na sezonowych warzywach i owocach kończąc. Do zamrażarki wkładamy również masło, czy słusznie? Tak. Masło w odróżnieniu, chociażby od ogórka czy rzodkiewki, nadaje się do mrożenia. Jednak pod pewnymi warunkami.
Smalec czy masło dobrze znoszą konserwowanie w niskich temperaturach. Niemniej przed włożeniem tych tłuszczy do zamrażarki, warto wyciągnąć je z oryginalnego opakowania. W przypadku produktów w pergaminie odwinąć papier. Masło można przełożyć do osobnego naczynia lub folii aluminiowej bądź spożywczej.
Wcześniej powinniśmy się zastanowić, czy masła nie podzielić na mniejsze części, gdyż nie zawsze będziemy potrzebowali odmrozić duży kawałek. To istotne, gdyż odmrażanie i ponowne zamrażanie tłuszczy nie jest wskazane.
Ile czasu mrozić masło?
Przed kupnem masła do mrożenia, należy wybrać te partie, które mają najdłuższy termin ważności. W zamrażarce mogą one leżeć nawet 6-8 miesięcy. Jednak nie powinno się spożywać tłuszczy, których data przydatności minęła.
Im dłużej przechowuje się masło w temperaturze ujemnej, tym bardziej traci ono swoje właściwości i smak. Najbardziej zbliżone konsystencją do świeżych produktów będą te tłuszcze, które mroziły się najkrócej i najlepiej nie dłużej niż 3 miesiące.
Jak rozmrozić masło?
Masła nie należy rozmrażać w mikrofali czy w garnku na kuchence. Taka obróbka termiczna sprawi, że masło nie zmięknie, a wręcz się roztopi i nie będzie nadawało się do smarowania. Dobrym pomysłem jest po prostu położenie masła w ciepłym miejscu np. obok kuchenki.