Kiszony kalafior to król kiszonek – spróbujcie, a nie będziecie mogli przestać jeść

Martyna Pstrąg-Jaworska
Słyszałaś kiedyś o kiszonym kalafiorze? Ja wcześniej nie, a okazuje się, że jest hitem wśród instagramowych kont kulinarnych. Jest pyszny i zdrowy, zobacz jak go zrobić kro po kroku.
Kiszony kalafior to hit wśród kiszonek - zobacz przepis krok po kroku Pixabay
Kiszony kalafior ma nie tylko nieziemski smak: jest lekko chrupiący, kwaśny, ale ze słodkim posmakiem. Ma również mnóstwo dobrych właściwości. Jak to kiszonki – jest bardzo zdrowy, ma mało kalorii i można go jeść na naprawdę wiele sposobów. Będzie idealny jako dodatek do obiadu, świetny jako składnik sałatki, ale równie pysznie smakuje solo.

Kiszony kalafior – właściwości

Kiszone warzywa mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy. Bakterie i kwas mlekowy wspomagają pracę jelit i trawienia, a dodatkowo wspomagają odporność. Kiszony kalafior jest niskokaloryczny, więc idealny podczas wszelakich diet gdy chcemy zgubić kilogramy.


No i ma mnóstwo witamin i probiotyków (czyli żywych kultur bakterii i drożdży), które dla funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego są niezbędne. Możesz go jeść samego, jako składnik różnych sałatek i zup, dodatek to kanapek, a także np. jako dodatek do ryżu i gotowanych warzyw.

Przepis na kiszonego kalafiora - składniki

Oto jak przygotować kiszonkę z kalafiora krok po kroku. Składniki, które potrzebujesz: różyczki 1 kalafiora, koper, korzeń chrzanu, 2 ząbki czosnku, 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 2-3 plastry korzenia imbiru, sól, woda.

Opcjonalnie: kilka łyżek kwaśnej wody z ogórków kiszonych (sprawi, że kiszenie kalafiora odbędzie się szybciej. Ten dodatek zaszczepi kiszonkę i zakwasi) oraz kilka plastrów buraka, jeśli chcesz uzyskać lekki posmak buraka i piękny fuksjowy kolor.

Jak przygotować kiszonkę z kalafiora

Do wysokiego słoja włóż oczyszczonego kalafiora w różyczkach, pokrojone słupki chrzanu i plastry imbiru, koper, ząbki czosnku oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. W garnku zagotuj wodę razem z solą (1 łyżka soli na 1 litr wody) i zostaw do wystudzenia. Gdy woda będzie miała temperaturę pokojową – zalej nią naszykowanego kalafiora i dociśnij małym talerzykiem lub słoikiem z zawartością.

Zostaw na kuchennym blacie lub stole na co najmniej 3-4 dni. Po tym czasie kalafior powinien być już ukiszony, choć najlepszy jest po ok. 6-7 dniach. Po tym czasie zakręć słoik z kalafiorem i odstaw w chłodne miejsce lub wstaw do lodówki.