Jeden składnik zmienia wszystko! Oto obłędny przepis na marchewkę z groszkiem
Marchewka z groszkiem to obok mizerii i zasmażanych buraczków jeden z najpyszniejszych dodatków do obiadu. Można ją podać na zimno lub na ciepło, jako dodatek do dania, a nawet sosu czy zupy. Zdradzamy, jak przyrządzić naprawdę pyszną i maślaną marchewkę z groszkiem.
Maślana marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy (oczywiście, jeśli nie przesadzimy z extra masłem czy zasmażką) dodatek do dań. Nie wierzycie? Gotowana marchewka jest zdrowsza niż ta na surowo. Marchewki są bogate w karoten, ale znaczna jego część w czasie trawienia na surowo nie może przekształcić się w witaminę A.Warzywa pełne karotenu należy ugotować, by przyswoić ich wszystkie składniki odżywcze. Dlatego marchewkę, szpinak, brokuły, botwinę, dynię i morelę warto spożywać po ugotowaniuMoże cię zainteresować także: Obłędny przepis na zasmażane buraki. Już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej
Oto, jak przyrządzić maślaną marchewkę z groszkiem.
Potrzebować będziemy:- 1 kilograma marchewki
- puszki groszku o pojemności 400 ml
- 3 łyżek masła
- łyżki mąki pszennej
- szklanki wody
- płaskiej łyżeczki soli
- łyżeczki cukru
Sposób przygotowania: Marchewkę myjemy, obieramy cienko, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę cukru i soli. Marchewka sama w sobie może mieć różną słodkość, dlatego pod koniec gotowania dopraw raz jeszcze według uznania.
Marchewkę zamieszaj, przykryj, ustaw wysoką moc palnika. Gdy się zagotuje ustaw minimalną moc, by warzywo tylko bulgotało, gotuj marchewkę przez około 15-20 minut. Po tym czasie powinna być już miękka.
Do ugotowanej marchewki dodajemy 3 łyżki prawdziwego masła (to wersja extra maślana) oraz łyżkę mąki pszennej, którą najlepiej sypać przez sitko, cały czas mieszając marchew, by uniknąć grudek. Potem wsypujemy groszek (odsączony z zalewy) i gotowe! Warto w tym momencie spróbować marchewki raz jeszcze i doprawić ją wedle uznania.
Może cię zainteresować także: Oto sekret ogórków po koreańsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz ich inaczej