Reklama.
Ogórki po koreańsku – składniki
Na początku powinniśmy wyposażyć się w odpowiednie składniki.Może cię zainteresować także: Przepis na idealne ogórki kiszone jest tylko jeden. Obowiązują w nim zasady, które decydują o smaku
Większość z nich każdy z nas ma w domu:
- około 5 sporych ogórków (jeśli są mniejsze, może być ich np. 8);
- 1 duża cebula (lub dwie małe);
- 3 łyżki octu;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 łyżki cukru;
- około 5 sporych ogórków (jeśli są mniejsze, może być ich np. 8);
- 1 duża cebula (lub dwie małe);
- 3 łyżki octu;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka oleju;
- 1,5 łyżki maggi;
- pół łyżeczki pieprzu (można całą, jeśli lubi się dobrze doprawione potrawy);
- 1-2 ostrej papryki w proszku (w zależności od tego, czy lubimy ostre smaki).
- 1,5 łyżki maggi;
- pół łyżeczki pieprzu (można całą, jeśli lubi się dobrze doprawione potrawy);
- 1-2 ostrej papryki w proszku (w zależności od tego, czy lubimy ostre smaki).
Przepis na ogórki po koreańsku
Przyrządzenie ogórków po koreańsku zajmie nam niewiele czasu. Wystarczą tylko te 3 proste kroki:1. Zaczynamy od umycia warzyw: ogórków i cebuli. Te pierwsze kroimy na mniejsze kawałki (w plastry lub w kostkę). Cebulę zaś – na drobne kawałki.
2. Myjemy je, najlepiej układając wcześniej na sitku. Odstawiamy na kilkanaście minut, by warzywa puściły sok.
2. Myjemy je, najlepiej układając wcześniej na sitku. Odstawiamy na kilkanaście minut, by warzywa puściły sok.
3. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy: wodę, olej, ocet, magii, cukier, pieprz i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
I gotowe! Ogórki po koreańsku nadają się już do jedzenia. Jeśli jednak chcielibyśmy wyciągnąć z nich jak najlepszy smak, warto odłożyć je w chłodne miejsce na 24-48 h. Można też postawić je w lodówce.
Ogórki po koreańsku sprawdzą się jako dodatek do chleba, sałatek, czy obiadu. Ich wyrazistszy smak idealnie będzie komponował się także z mięsem, na przykład tym z grilla.
Smacznego!