Oto sekret ogórków po zbójnicku. Każdy pokocha ten smak [przepis]
Sezon ogórkowy w pełni. Warto więc nie tylko tradycyjnie je ukisić, ale także spróbować czegoś nowego. Jeśli lubicie wyraziste i ostrzejsze smaki, to z pewnością przypadną wam do gustu ogórki po zbójnicku. Są naprawdę przepyszne!
Ogórki po zbójnicku – składniki
Ogórki po zbójnicku swoją nazwę zawdzięczają ostremu smakowi. Idealnie nadadzą się do sałatek, obiadu czy jako dodatek na grilla. Bardzo łatwo je przyrządzić.
Wystarczy tylko wyposażyć się w:Może cię zainteresować także: Oto sekret ogórków po koreańsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz ich inaczej
- 3 kg ogórków
- pół kg cebuli
- 2-2,5 łyżki soli
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- 3-4 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżeczki ostrej papryki (dla osób, które nie lubią zbyt ostrych potraw, może być słodka)
- 4 łyżeczki curry
- dziewięć
- 4 łyżeczki gorczycy
Przepis na ogórki po zbójnicku
Przygotowanie ogórków po zbójnicku nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak zrobić je przynajmniej dzień wcześniej przed planowanym grillem – zanim będą gotowe do spożycia, powinny trochę poleżeć.2. Ocet i cukier gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy także: pieprz, curry, paprykę i gorczycę.
3. Ogórki układamy w słoikach i wlewamy ciepłą zalewę. Pasteryzujemy przez 5-10 minut.
To wszystko – ogórki nadają się już do jedzenia. Smacznego!
Może cię zainteresować także: Robisz mizerię "nie po kolei"? To błąd, przez który traci ona połowę smaku