Oto sekret ogórków po zbójnicku. Każdy pokocha ten smak [przepis]

Magdalena Konczal
Sezon ogórkowy w pełni. Warto więc nie tylko tradycyjnie je ukisić, ale także spróbować czegoś nowego. Jeśli lubicie wyraziste i ostrzejsze smaki, to z pewnością przypadną wam do gustu ogórki po zbójnicku. Są naprawdę przepyszne!
Ogórki po zbójnicku - przepis pixabay/ kasjanf

Ogórki po zbójnicku – składniki


Ogórki po zbójnicku swoją nazwę zawdzięczają ostremu smakowi. Idealnie nadadzą się do sałatek, obiadu czy jako dodatek na grilla. Bardzo łatwo je przyrządzić.
Wystarczy tylko wyposażyć się w: Taka porcja starszy na około 8 słoików 900 ml.

Przepis na ogórki po zbójnicku

Przygotowanie ogórków po zbójnicku nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak zrobić je przynajmniej dzień wcześniej przed planowanym grillem – zanim będą gotowe do spożycia, powinny trochę poleżeć. 1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków i pokrojenia ich w słupki. Myjemy również cebulę i kroimy ją w plastry. Ogórki i cebulę mieszamy z solą i pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
2. Ocet i cukier gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy także: pieprz, curry, paprykę i gorczycę.
3. Ogórki układamy w słoikach i wlewamy ciepłą zalewę. Pasteryzujemy przez 5-10 minut.


To wszystko – ogórki nadają się już do jedzenia. Smacznego!