Jak zrobić idealną mizerię?
Jak zrobić idealną mizerię? unsplash.com
Reklama.

Przepis na mizerię idealną

Mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkiem śmietany. Niektórzy dodają do niej jeszcze szczypiorek, koper bądź natkę pietruszki, a zamiast śmietany używają kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka.
Niemniej podczas przyrządzania często zapomina się o jednej ważnej rzeczy. To właśnie dzięki niej mizeria zyskuje wyrazisty smak i nie jest taka mdła.
Chodzi o sposób jej przyprawiania. Nie należy wszystkiego robić naraz i pochopnie, a dodawania soli i pieprzu nie powinno się zostawiać na sam koniec.

Jak zrobić mizerię?

Pieprzenie i solenie mizerii musi odbywać się zaraz po pokrojeniu ogórków w plasterki lub starciu na wiórki. Wtedy należy je na chwilę odstawić, gdyż dzięki przyprawom puszczają wodę. Tę po chwili trzeba odlać i dopiero wtedy dodać śmietanę oraz opcjonalnie inne składniki.
Dzięki takiej kolejności przyrządzania mizerii surówka będzie smakować jak u mamy. Nie będzie wodnista, ani jałowa.