
Mizeria to jedna z najpopularniejszych przystawek w polskiej kuchni do głównego dania. Jest niezwykle łatwa i tania w przygotowaniu. Sposobów na przyrządzenie mizerii jest wiele, może być podana w plasterkach, wiórkach lub kawałkach. Niemniej jest jedna sztuczka, o której dziś często się zapomina, a dzięki której ta surówka smakuje, jak u mamy.
Przepis na mizerię idealną
Mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkiem śmietany. Niektórzy dodają do niej jeszcze szczypiorek, koper bądź natkę pietruszki, a zamiast śmietany używają kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka.Jak zrobić mizerię?
Pieprzenie i solenie mizerii musi odbywać się zaraz po pokrojeniu ogórków w plasterki lub starciu na wiórki. Wtedy należy je na chwilę odstawić, gdyż dzięki przyprawom puszczają wodę. Tę po chwili trzeba odlać i dopiero wtedy dodać śmietanę oraz opcjonalnie inne składniki.Może cię zainteresować: Nie szyneczka, nie masełko. To brak tego składnika sprawia, że jajecznica jest sucha jak wiór