Latem możemy jeść je na dziesiątki sposób niskim kosztem. Zachwycamy się słodyczą pomidorów, a o nich zapominamy. Polskie ogórki gruntowe to niedoceniany rarytas – oto 7 korzyści zdrowotnych, które odczujemy, jeśli regularnie będziemy jeść ogórki.
Odświeża oddech
Ten efekt zauważymy natychmiastowo. Ogórki pomagają odświeżyć oddech na dwa sposoby: są bogate w błonnik, co stymuluje gruczoły ślinowe, które unicestwiają bakterie w jamie ustanej. Dodatkowo ogórki mają właściwości antybakteryjne.
Na upały eksperci polecają pewien trik – należy umieścić na języku kawałek ogórka (ze skórą lub bez) i przytrzymać go przez 90 sekund. Poczujesz w ustach delikatny chłód i odświeżysz oddech prawie jak po wypiciu herbaty miętowej.
Pomaga w walce z rakiem
Moc antyrakową w ogórkach ma kukurbitacyna. Blokuje ona białko, które jest aktywowane w komórkach nowotworowych i w ten sposób hamuje ich wzrost i prowadzi do ich śmierci. Badania udowodniły, że to substancja pomocna w profilaktyce raka piersi, głowy i szyi, białaczki, chłoniaka, czerniaka, raka trzustki, prostaty i innych rodzajów nowotworów. Najkorzystniej na nasze zdrowie wpływa ogórek jedzony ze skórką.
Mega nawodnienie
W upalne dni nie zawsze jesteśmy w stanie zmieścić tyle wody, ile potrzebujemy. Dlatego jedzenie ogórków to rewelacyjny pomysł. Warzywa te w 95 proc. składają się z wody, zawierają też masę witamin. To dobry sposób, by uzupełnić elektrolity.
Zarządzanie cukrem
Ogórek może obniżyć poziom cukru we krwi aż o 67 proc. Mechanizm, dzięki któremu to się dzieje, polega na stymulacji uwalniania insuliny przez trzustkę, co przeciwdziała hiperglikemii. Dzięki bardzo niskiej zawartości naturalnego cukru (1,7 grama na 100 gramów porcji) ogórek może być optymalną przekąską dla osób chorych na cukrzycę, odchudzających się oraz dzieci.
Mózg w formie
Fisetyna to składnik, który powoduje, że ogórki występują na zacnej liście warzyw i owoców, które utrzymują mózg w dobrej kondycji. Z sezonowych produktów letnich można znaleźć ją również w truskawkach. Fisetyna poprawia pamięć, ułatwia uczenie się i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera. Ponadto ma swój poważny udział w profilaktyce raka trzustki.
Witaminy, minerały i kalorie
Jedna mała filiżanka plasterków ogórka dostarcza aż 11 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K! Ponadto 4 proc. dziennego zapotrzebowania manganu, potasu, magnezu i witaminy C oraz 2 proc. witaminy A, B1, B2, B5, B6 i B9, wapnia, żelaza, fosforu i cynku. Jednocześnie ta sama filiżanka plasterków surowego ogórka to tylko 16 kalorii i 0,2 grama tłuszczu.
Taka porcja w połączeniu z dobrym naturalnym jogurtem okazuje się niepozornym, bardzo zdrowym dodatkiem do lekkiego obiadu. Na zdrowie!