Jak przyrządzić obłędne krewetki? Te po tajsku na ciepłej sałatce z bobu skradną wasze serca

Marta Lewandowska
Natura nie bez powodu dała nam bób i kurki w tym samym czasie. To połączenie smaków jest idealne pod każdym względem, a jeśli dołożyć do tego grillowane krewetki po tajsku, otrzymamy danie kompletne, a do tego eleganckie i zaskakujące. Ten przepis warto sobie zapisać, bo będziesz chętnie do niego wracać.
Sałatka z bobu i kurek na ciepło z grillowanymi krewetkami po tajsku - to połączenie idealne! Fot. Instagram/znanainfluencerka
Korzystając z pogody, znacznie chętniej spotykamy się ze znajomymi, zapraszamy ich na grilla, jednak znudzeni klasycznym menu, które króluje na garden party, szukamy nowych smaków. A skoro mamy młody bób i pierwsze kurki, warto wykorzystać je do sałatki na ciepło, w połączeniu z grillowanymi krewetkami stworzą danie idealne.

Składniki na sałatkę z bobu i kurek


Jak zrobić sałatkę na ciepło z bobu i kurek

Bób opłucz i blanszuj trzy minuty w osolonym wrzątku, odcedź na durszlaku. Kurki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Młodego bobu nie trzeba obierać, jednak jeśli chcesz to zrobić, to przyszedł na to czas.


Rozgrzej mocno patelnię z nieprzywierającym dnem i podsmaż na niej kurki, nie sól grzybów, bo staną się gumowate. Po 3-4 minutach dodaj bób, ten ze skórką smażymy, aż się zarumieni, obranemu wystarczy minuta, Dolej sos sojowy i sok z cytryny oraz masło, dobrze wymieszaj i zestaw z ognia. Sałatkę podawaj z natką pietruszki. Świetnym jej uzupełnieniem są grillowane krewetki po tajsku.

Składniki na grillowane krewetki po tajsku


Jak zrobić grillowane krewetki po tajsku

Rozmrożone (lub świeże) krewetki obierz, zostaw ogonki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. W miseczce wymieszaj oliwę, sos sojowy i sok z cytryny. Chilli i czosnek posiekaj drobno i dodaj do marynaty. Włóż krewetki i wymieszaj. Odstaw minimum na godzinę.

Zamarynowane krewetki
piecz na grillu lub smaż na suchej rozgrzanej patelni po dwie minuty w każdej strony. Podawaj z sałatką z bobu i kurek na ciepło.