Jak przyrządzić obłędne krewetki? Te po tajsku na ciepłej sałatce z bobu skradną wasze serca
Natura nie bez powodu dała nam bób i kurki w tym samym czasie. To połączenie smaków jest idealne pod każdym względem, a jeśli dołożyć do tego grillowane krewetki po tajsku, otrzymamy danie kompletne, a do tego eleganckie i zaskakujące. Ten przepis warto sobie zapisać, bo będziesz chętnie do niego wracać.
Składniki na sałatkę z bobu i kurek
- 250 g bobu
- szklanka kurek
- 50 g masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki
Jak zrobić sałatkę na ciepło z bobu i kurek
Bób opłucz i blanszuj trzy minuty w osolonym wrzątku, odcedź na durszlaku. Kurki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Młodego bobu nie trzeba obierać, jednak jeśli chcesz to zrobić, to przyszedł na to czas.Rozgrzej mocno patelnię z nieprzywierającym dnem i podsmaż na niej kurki, nie sól grzybów, bo staną się gumowate. Po 3-4 minutach dodaj bób, ten ze skórką smażymy, aż się zarumieni, obranemu wystarczy minuta, Dolej sos sojowy i sok z cytryny oraz masło, dobrze wymieszaj i zestaw z ognia. Sałatkę podawaj z natką pietruszki. Świetnym jej uzupełnieniem są grillowane krewetki po tajsku.
Składniki na grillowane krewetki po tajsku
- 20 krewetek tygrysich
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- pół papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżki oliwy
Jak zrobić grillowane krewetki po tajsku
Rozmrożone (lub świeże) krewetki obierz, zostaw ogonki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. W miseczce wymieszaj oliwę, sos sojowy i sok z cytryny. Chilli i czosnek posiekaj drobno i dodaj do marynaty. Włóż krewetki i wymieszaj. Odstaw minimum na godzinę.Zamarynowane krewetki piecz na grillu lub smaż na suchej rozgrzanej patelni po dwie minuty w każdej strony. Podawaj z sałatką z bobu i kurek na ciepło.
Może cię zainteresować także: Rozpoczął się sezon na bób. Chcesz kupić świeży? Zwróć uwagę na tę jedną rzecz