Uwaga, Salmonella! GIS wycofuje ze sklepów jajka. Sprawdź, czy nie masz ich w domu

Marta Lewandowska
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed jednym z podstawowych produktów spożywczych. Każdy z nas może mieć go w swojej lodówce. Sprawdź nr seryjny, jeśli kupiłeś skażony produkt, lepiej go wyrzucić.
Jajka z salmonellą w polskich sklepach sprawdź, czy nie masz ich w lodówce. Fot. Unsplash
Na podstawie przeprowadzonych przez Państwową inspekcję sanitarną badań, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. GIS ostrzega, że spożycie jaj bez właściwej obróbki może spowodować zakażenie salmonellą, która może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.

Mowa o jajkach Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt., jako producent widnieje na opakowaniu INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie. Skażone jajka znaleziono w próbce z numerem 3PL 30221328 na skorupkach, data przydatności do spożycia 20.07.2021.
Te jajka mogą być zanieczyszczone salmonellą.Fot. GIS

Zakład pakujący poinformował o zajściu fermę, z której pochodziły jajka i wycofuje całą partię ze sklepu. Konsumenci, którzy zakupili produkt z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są przez firmę o kontakt z Zakładem pakowania (tel. 606 990 211). Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.