Wystarczą dwa składniki. Oto wspaniałe, wegańskie placki z cukinii

Marta Lewandowska
Istnieją dania tak proste i pyszne, że aż trudno uwierzyć, że można je zrobić jeszcze szybciej i lepiej. A jednak! Właśnie zaczął się sezon na cukinie i zdecydowanie nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o tym warzywie, to placki. Ale nie byle jakie, bo z jedynie dwóch składników!
Plaski z cukinii to pyszny i prosty sezonowy obiad. Fot. Flickr
Przepis na najprostsze placki z cukinii pojawił się niedawno na blogu Dishing up the dirt. Autorka postanowiła uprościć go do minimum, zrezygnowała nawet z jajek. Banalny przepis można oczywiście wzbogacić wedle upodobań. Ale już same w sobie placki są pyszną przekąską, którą można zjeść np. w towarzystwie jogurtu naturalnego lub sałatki ze świeżych warzyw.

Składniki na najprostsze placki z cukinii

Opcjonalnie

Jak przygotować najprostsze placki z cukinii

Startą cukinię delikatnie odciskamy z wody (jednak tę zachowujemy) i przekładamy na miskę. Dodajemy mąkę z ciecierzycy (cieciorki) i dokładnie mieszamy. Jeśli chcesz dodać sól i zioła, zrób to teraz. Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy placuszki na złoty kolor.


Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj łyżkę lub dwie wody odciśniętej z cukinii, jeśli zbyt rzadkie, pół łyżki mąki. Dzięki mące z ciecierzycy placki z cukinii są bogate w białko i wyjątkowo sycące. W wersji niewegańskiej możesz podać je z jogurtem typu greckiego i np. wędzonym łososiem lub świeżymi ziołami.