Wystarczą dwa składniki. Oto wspaniałe, wegańskie placki z cukinii
Istnieją dania tak proste i pyszne, że aż trudno uwierzyć, że można je zrobić jeszcze szybciej i lepiej. A jednak! Właśnie zaczął się sezon na cukinie i zdecydowanie nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o tym warzywie, to placki. Ale nie byle jakie, bo z jedynie dwóch składników!
Składniki na najprostsze placki z cukinii
- 2 szklanki startej na niezbyt drobnej tarce cukinii
- 1/2 szklanki mąki z cieciorki
- sól
- suszone zioła prowansalskie
- jogurt naturalny do podania
Jak przygotować najprostsze placki z cukinii
Startą cukinię delikatnie odciskamy z wody (jednak tę zachowujemy) i przekładamy na miskę. Dodajemy mąkę z ciecierzycy (cieciorki) i dokładnie mieszamy. Jeśli chcesz dodać sól i zioła, zrób to teraz. Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy placuszki na złoty kolor. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj łyżkę lub dwie wody odciśniętej z cukinii, jeśli zbyt rzadkie, pół łyżki mąki. Dzięki mące z ciecierzycy placki z cukinii są bogate w białko i wyjątkowo sycące. W wersji niewegańskiej możesz podać je z jogurtem typu greckiego i np. wędzonym łososiem lub świeżymi ziołami.
Może cię zainteresować także: Chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Wiemy co zrobić, żeby się udały