
REKLAMA
Młode ziemniaki mają w sobie sporo wody, dlatego warto obchodzić się z nimi delikatnie, jednak są warte zachodu, a że możemy cieszyć się nimi tylko przez krótki czas, nie warto zwlekać!
1 kg młodych (raczej większych) ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej
1 jajko
pół łyżeczki drobnej soli
pół łyżeczki świeżomielonego czarnego pieprzu
1 mała cebula
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na placki z młodych ziemniaków
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie trzeba ich obierać i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, tzw. jarzynówce. Nakładaj porcje ziemniaczanych wiórków do rąk i odciskaj z nich nadmiar wody, na dnie miski nie powinno być płynu. Można też przełożyć ziemniaki na sito i dociskając ręką pozbyć się płynu. Cebulkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do ziemniaków.Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, obydwie mąki i przyprawy, dokładnie wymieszaj, na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej trzy łyżki oleju. Nakładaj porcje ciasta, formując łyżką płaskie placuszki ziemniaczane, kiedy się zezłocą, trwa to zwykle około 3 minut, obróć je na drugą stronę. Usmażone placki z młodych ziemniaków wyjmuj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
W zależności od tego, jak szybko placki się rumienią, zmieniaj moc palnika, staraj się też nie dodawać więcej oleju. Placuszki z wczesnych ziemniaków są delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, idealne same w sobie, popijane zimnym mlekiem, ale można też serwować je np. z kleksem kwaśnej śmietany, plasterkiem łososia i posiekaną natką pietruszki.
Może cię zainteresować także: Jakie ziemniaki wybrać, by frytki, placki i kluski wyszły idealne? Na to zwróć uwagę