placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Placki z młodych ziemniaków mogą być chrupiące, są doskonałe na letni obiad. Fot. Unsplash
REKLAMA
Młode ziemniaki mają w sobie sporo wody, dlatego warto obchodzić się z nimi delikatnie, jednak są warte zachodu, a że możemy cieszyć się nimi tylko przez krótki czas, nie warto zwlekać!

Składniki na placki z młodych ziemniaków

  • 1 kg młodych (raczej większych) ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki drobnej soli
  • pół łyżeczki świeżomielonego czarnego pieprzu
  • 1 mała cebula
  • olej rzepakowy do smażenia

  • Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

    Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie trzeba ich obierać i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, tzw. jarzynówce. Nakładaj porcje ziemniaczanych wiórków do rąk i odciskaj z nich nadmiar wody, na dnie miski nie powinno być płynu. Można też przełożyć ziemniaki na sito i dociskając ręką pozbyć się płynu. Cebulkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do ziemniaków.
    Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, obydwie mąki i przyprawy, dokładnie wymieszaj, na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej trzy łyżki oleju. Nakładaj porcje ciasta, formując łyżką płaskie placuszki ziemniaczane, kiedy się zezłocą, trwa to zwykle około 3 minut, obróć je na drugą stronę. Usmażone placki z młodych ziemniaków wyjmuj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
    W zależności od tego, jak szybko placki się rumienią, zmieniaj moc palnika, staraj się też nie dodawać więcej oleju. Placuszki z wczesnych ziemniaków są delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, idealne same w sobie, popijane zimnym mlekiem, ale można też serwować je np. z kleksem kwaśnej śmietany, plasterkiem łososia i posiekaną natką pietruszki.