Młode ziemniaki mają w sobie sporo wody, dlatego warto obchodzić się z nimi delikatnie, jednak są warte zachodu, a że możemy cieszyć się nimi tylko przez krótki czas, nie warto zwlekać!
Składniki na placki z młodych ziemniaków
1 kg młodych (raczej większych) ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej
1 jajko
pół łyżeczki drobnej soli
pół łyżeczki świeżomielonego czarnego pieprzu
1 mała cebula
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie trzeba ich obierać i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, tzw. jarzynówce. Nakładaj porcje ziemniaczanych wiórków do rąk i odciskaj z nich nadmiar wody, na dnie miski nie powinno być płynu. Można też przełożyć ziemniaki na sito i dociskając ręką pozbyć się płynu. Cebulkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do ziemniaków.