Dodaj do wody szczyptę soli i zobacz, co się stanie. Ajurwedyjski napój o poranku pokochał świat

Agnieszka Miastowska
Jak dobrze zacząć dzień? Praktykujący Ajurwedę powiedzą bez wahania: wypić szklankę wody z cytryną i solą himalajską. Dlaczego akurat ten napój zamiast na przykład kawy? Taka mikstura pozwoli nam nawodnić organizm po nocnej utracie wody, dostarczyć odpowiednich minerałów oraz antyoksydantów. Oto, jak go przyrządzić.
Jedna szklanka wody, ale według Ajurwedy. Tak zadbasz o swoje zdrowie Pexels

Woda z cytryną i solą himalajską

Nawadnia lepiej niż zwykła woda, budzi lepiej niż kawa, energetyzuje, ale także przywraca harmonię organizmu. Ajurweda uznaje wodę z cytryną i solą himalajską za najlepszy napój poranny. Czy potwierdzają to jej składniki?
Sok z cytryny jest źródłem flawonoidów, czyli związków działających, jako przeciwutleniacze. Chronią nasz organizm przed wydzielaniem stresu oksydacyjnego, czyli uszkadzaniem komórek spowodowanym przez wolne rodniki.

Poza tym cytryna działa na organizm alkalizująco (zasadowo), co pozwala utrzymać odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową. Sól himalajska posiada za to aż 84 minerały oraz pierwiastki śladowe - głównie cynk, żelazo, wapń, magnez, jod.


Sól himalajska wspomoże trawienie i przemianę materii, usprawni pracę serca, obniży poziom cukru we krwi i poprawi funkcjonowanie układu oddechowego. Nie tylko zdrowie, ale też uroda!

Pierwiastki zawarte w soli, takie jak chrom, jod czy cynk wpływają na poprawę kondycji naszej cery. Poza tym kwaśno-słony smak i ciepła temperatura rozbudzą zarówno nasz organizm, jak i kubki smakowe. Przekonani do spróbowania? Oto, jak przyrządzić wodę z solą himalajską.

Składniki: ciepła przegotowana woda, cytryna, różowa sól himalajska.
Przygotowanie jest banalnie proste. Do szklanki ciepłej przegotowanej wody dodajemy kilka kropli soku z cytryny i szczyptę soli himalajskiej.

Eksperymentujcie z proporcjami tak, by znaleźć smak, który wam odpowiada. Najważniejsze by woda była ciepła. Powinniśmy wypić ją przed śniadaniem, by przygotować organizm na trawienie. Jeśli mimo tego chcesz dopełnić poranek kawą, wybierz ją dopiero po śniadaniu, gdy żołądek jest już rozgrzany. Tak radzi Ajurweda.