Z czym wam się kojarzy chlorofil? Bo mi jedynie z lekcjami biologii, a że te były dawno pamiętałam tylko że to zielony barwnik występujący w roślinach i że ma coś wspólnego z fotosyntezą. Okazuje się, że chlorofil możemy kupić w każdej aptece i dodając do wody, stworzyć wściekłozielony napój, który poprawi naszą skórę, włosy, paznokcie a nawet oddech. Wypicie szklanki chlorofilu równa się spożyciu 1 kilograma zielonych warzyw!
Chlorofil to zielony barwnik występujący w roślinach.
Płynny chlorofil możemy kupić w każdej aptece i po wymieszaniu z wodą uzyskać wściekłozielony napój o miętowym smaku.
Lista zalet stosowania chlorofilu jest długa - działa na włosy, skórę, paznokcie, a nawet odświeża oddech.
Czym jest chlorofil?
Chlorofile są barwnikami występującymi w roślinach, algach i niektórych bakteriach fotosyntetyzujących. To właśnie dzięki niemu rośliny mają charakterystyczny zielony kolor.
Jeśli jesteśmy już przy zielonym kolorze warto wspomnieć, że zielone warzywa są szczególnie ważne w naszej diecie. Właśnie ze względu na bogactwo witamin, żelaza i chlorofilu właśnie.
Najlepszymi źródłami chlorofilu są: szpinak, jarmuż, sałata, kapusta, rzeżucha, trawa pszeniczna i trawa jęczmienna, natka pietruszki czy koperek, a także zioła, np. pokrzywa, mniszek lekarski.
By dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych lepiej niż jeść warzywa, byłoby wypić z nich świeżo wyciśnięty sok. Można wybrać także suplementację chlorofilem albo chlorofil w płynie, który rozrobiony w wodzie uzyskuje niesamowity wściekłozielony kolor.
Efekty stosowania chlorofilu
Lista właściwości chlorofilu jest bardzo długa. A przyjęcie zalecanej dziennej dawki preparatu równa się spożyciu 1 kg zielonych warzyw!
Chlorofil jest znany jako silny przeciwutleniacz, ponadto posiada wiele właściwości leczniczych. Oto niektóre z nich:
Chlorofil oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn i patogennej flory jelitowej, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit. Wspomaga oczyszczanie krwi, pomaga utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu.
Stymuluje regenerację komórek w organizmie, kontroluje problemy skórne poprzez eliminację wolnych rodników, wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, unieszkodliwia toksyny, neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie.
Pomaga oczyścić wątrobę i jelita, poprawia ich funkcjonowanie, usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała, przeciwdziała takim stanom zapalnym i owrzodzeniom błony śluzowej żołądka i jelit.
Co więcej, wspomaga leczenie anemii, uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K, obniża zapotrzebowanie na insulinę, przez co wspiera leczenie cukrzycy, wzmacnia układ naczyniowy. Dodaje energii, podnosi odporność, wspomaga regulację ciśnienia krwi.
Chlorofil - jak stosować?
Chlorofil w płynie to całkowicie naturalny produkt, uzyskany z lucerny lub morwy białej z dodatkiem olejku miętowego.
Dodaje się go do ulubionego napoju: wody, soku czy ziołowej herbaty. By cieszyć się w pełni walorami takiego napoju, nie warto go dosładzać cukrem. Jak smakuje?
Posiada orzeźwiający, lekko miętowy smak. Zakup najwyższej jakości płynnego chlorofilu to koszt około 50 do 90 zł za butelkę o pojemności pół litra. Taka pojemność wystarcza na około dwumiesięczną suplementację.