Obierzesz całą dynię w 3 minuty, cienko i bez ranienia palców! Już nigdy nie spróbujesz inaczej

Marta Lewandowska
Rozszerzając dietę dziecka, często trafiasz na przepisy z dynią, jednak rezygnujesz z jej podawania, bo masz problem z obraniem warzywa? Zupełnie niepotrzebnie, bo do pysznego miąższu można się bardzo łatwo dobrać, dzięki prostemu trikowi. Dzięki niemu dynia będzie jeszcze smaczniejsza, skórka da się łatwo i cienko odkroić, a ty pokochasz dynię!
Jak łatwo obrać dynię. unsplash.com

Dlaczego warto po nią sięgać

Dynia jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera też dobry dla kondycji skóry beta-karoten i wpływającą korzystnie na wzrok witaminę A. Do tego jest smaczna i wdzięczna w kuchni, bo można z niej przygotować wiele pełnowartościowych posiłków.

Pyszny miąższ nadaje się na zupę, curry, placki, ciasto, sos do makaronu... Zastosowań jest naprawdę wiele, jeśli oprócz miąższu zjesz także pestki, to zapewnisz sobie zastrzyk bardzo ważnych dla układu nerwowego kwasów nasyconych, a zawarty w nich olej pomaga zabezpieczyć układ pokarmowy przed pasożytami, np. owsikami.

Jak się do niej dobrać

Metoda jest banalnie prosta i pozwala nie tylko ułatwić sobie pracę, ale także wykorzystać maksimum warzywa. Potrzebujesz tylko dyni, dowolnej odmiany jadalnej, choć w tej chwili najłatwiej kupić piżmową. Przyda się też ostry nóż, blacha wyłożona papierem do pieczenia i piekarnik nagrzany do 180 st. Celsjusza.


Dynię kroimy razem ze skórą na dowolnej wielkości kawałki, wystarczy na półplastry grubości 4-5 cm. Ręką lub łyżką wyciągamy nasiona, ale ich nie wyrzucamy. Kawałki miąższu, bez obierania układamy skórką do dołu na blasze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut (jeśli chcemy podać warzywo w kawałkach) lub na 60 minut (jeśli chcemy przyrządzić purée lub zupę krem).

W czasie, jak dynia się piecze, oczyszczamy pestki z fragmentów miąższu i dodajemy je na blachę na ostatnie 15 minut pieczenia. Kiedy dynie przestygnie, z łatwością odkroisz cienką warstwę skórki. Pestki też są gotowe do spożycia, wystarczy je wyłuskać.

Ten sposób nie tylko ułatwia obranie warzywa z najmniejszymi stratami, ale także sprawia, że warzywo jest jeszcze smaczniejsze, bo zawarte w nim cukry się karmelizują. Po obraniu możesz zmiksować miąższ i zawekować go lub zamrozić, idealnie nada się do deserów.

Co zrobić z dyni

Możliwości są nieograniczone, najprostszą jest dodanie miąższu do bulionu warzywnego i przyrządzenie zupy krem. Koniecznie spróbuj dodać do niej odrobinę cynamonu i imbiru oraz szklankę soku pomarańczowego, idealnie komponuje się też z mlekiem kokosowym i pestkami dyni.