Oto sekret jajecznicy puszystej jak chmurka. Bez masła i oleju, ale z dodatkiem z lodówki

Redakcja MamaDu
Jajecznica to po prostu królowa śniadań. Jedni lubią ściętą, inni mokrą. Niektórzy tylko solą i pieprzą, inni wrzucają na patelnię cebulkę, kiełbasę i wszelkie dodatki. Czy wiedzieliście jednak, że jajecznicę można usmażyć na mleku? Nie musicie dodawać smalcu, masła ani oleju. Jajecznica usmażona na mleku ma przepyszny posmak i jest puszysta niczym chmurka. Oto przepis.
Jajecznica z mlekiem. Jajecznica smażona na mleku jest puszysta jak chmurka Pexels.com

Jajecznica smażona na mleku

Dlaczego jajecznicę smażyć na mleku? A dlaczego nie! Tak przygotowana jajecznica jest po prostu puszysta jak chmurka, kremowa i ma ciekawy mleczny posmak. Wystarczy ją posolić i bez żadnych dodatków stanowi naprawdę smaczne i pożywne śniadanie.
Co więcej, mleko to świetna alternatywa, gdy akurat skończy wam się smalec, masło lub olej. Dobra dla wegetarian, a co ważne – zdrowsza. Nawet duża porcja lekko ściętej jajecznicy smażonej na chudym mleku to o wiele lepsze rozwiązanie niż jajko wysmażone na smalcu.


Jak przyrządzić jajecznicę na mleku? Nic prostszego. Proporcje zależą od tego, na ile gęstej konsystencji wam zależy. Może być to tylko 1/3 szklanki lub cała szklanka mleka. Podstawowy przepis wymaga: 3 jajek i połowy szklanki mleka oraz szczypty soli.

Sposób przygotowania: na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę przygotowanej ilości mleka, wbijamy jajka i od razu solimy. Gdy jajko zacznie się ścinać mieszamy je drewnianą łopatką.

Pod koniec dolewamy resztę mleka, by jajecznica nie była sucha, ale jednocześnie mamy pewność, że białko jest już ścięte. Tak przygotowana jajecznica jest pyszna, lekka i zdrowa.
Możemy posypać ją szczypiorkiem. Gotowe!