Sposób nacinania kiełbasy naprawdę ma znaczenie! Zrób tak, a mięso będzie smakowało wybornie
Majówka oznacza tylko jedno. Na dobre rozpoczyna się sezon grillowy. Nie trzeba chyba nikomu przypominać, że prawdziwą królową naszych polskich stołów jest ona – kiełbasa. Właśnie dlatego tak ważne jest to, by odpowiednio ją przyrządzić. Sprawdźcie więc, jak naciąć kiełbasę, by smakowała wybornie.
- W jaki sposób nacinać kiełbasę na grilla?
- Wszystko zależy od naszych upodobań. Jeśli lubimy tłuste mięso, lepiej jest naciąć ją tradycyjnie - paskami po skosie, jeśli wolimy niezbyt tłuste, ponacinajmy "na szachownicę".
- Znaczenie ma także rozmiar i grubość kiełbaski. Kiedy mięso jest cieńsze, zdecydujmy się na paski po skosie, kiedy grubsze - na szachownicę.
Jak najlepiej naciąć kiełbasę?
Można powiedzieć, że są dwie szkoły przyrządzania kiełbasy. Jedni nacinają ją po skosie, a inni tną na krzyż. Która wersja nacinania kiełbasy okazuje się lepsza? Wszystko zależy od tego, na czym nam najbardziej zależy.
Jeśli nie jesteśmy fanami zbyt tłustych potraw, dobrze jest ponacinać kiełbasę w szachownicę. Tniemy paski mniej więcej co 2-3 centymetry, a następnie przekręcamy kiełbasę i robimy to samo z drugiej strony. Wówczas możemy zauważyć, że na kiełbasce powstał wzór na kształt szachownicy.Może cię zainteresować także: 5 pomysłów na ziemniaki z grilla, które sprawią, że zapomnisz o kiełbasie
Pamiętajmy jednak, by nie ciąć zbyt głęboko! Wówczas kiełbasa może szybko wysuszyć się na grillu.
Jeśli chcemy, by kiełbasa zawierała w sobie jednak trochę tłuszczu, lepiej będzie, jeśli zdecydujemy się na tradycyjne nacięcia, czyli zwykłe paski po skosie. Nacinamy – podobnie jak w pierwszym przypadku – co 2-3 cm, niezbyt głęboko.
Sposób nacinania kiełbasy zależy też o tego, jakie mięso znajduje się pod naszym nożem. Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup krótkiej i niezbyt grubej kiełbasy, to lepiej będzie nacinać ją pojedynczymi i niezbyt głębokimi paskami. Analogicznie, kiedy mamy w domu dłuższą i grubszą kiełbasę dobrym pomysłem będzie stworzenie szachownicy.
Jak doprawić kiełbasę?
Oprócz nacinania bardzo ważne są również inne elementy związane z przyrządzaniem kiełbasy. Niewiele osób wie, że mięso dobrze jest wyjąć z lodówki kilka godzin przed przyrządzeniem. W ten sposób nabiera temperatury pokojowej.
Może cię zainteresować także: Tych produktów z grilla nie powinno jeść dziecko. Dietetyczka radzi jak je zastąpić czymś zdrowym