Czy mięso jest świeże? Tym jednym sposobem sprawdzisz czy mięso jest dobre
Czy mięso jest świeże? Tym jednym sposobem sprawdzisz czy mięso jest dobre Unsplash
Reklama.

Jak sprawdzić świeżość mięsa wołowego?

Kawałek dobrego mięsa powinien mieć wyraźny „marmurkowy wzór” i powinien być lekko twardy, gdy jest zimny.
Kolor świeżego mięsa powinien być jaskrawoczerwony. Im intensywniejszy czerwony, tym mięso jest świeższe. Kiedy mięso jest nieświeże? Jeśli mięso staje się czerwono-brązowe, oznacza to, że było wystawione na działanie powietrza przez co najmniej pół godziny.
Sprawdzić świeżość mięsa można poprzez naciśnięcie go palcem. Jeśli mięso jest dobre, odskoczy po naciśnięciu palcem. Jeśli twój palec pozostawi w kawałku wołowiny wgłębienie oznacza, że leżakował w sklepie dość długo i nie jest najlepszym wyborem.

Jak sprawdzić świeżość mięsa z kurczaka?

Świeże mięso z kurczaka jest koloru białego lub jasnoróżowego. Jeśli na jakiejkolwiek części zauważysz szary, fioletowy lub zielony osad, oznacza to, że kurczak nie jest bezpieczny do spożycia. Jaki zapach powinien mieć kurczak? Ledwo wyczuwalny i delikatny.

Jak sprawdzić świeżość owoców morza i ryb?

Dobrej ryby wcale nie powinno mocno "czuć rybą". Ryby i owoce morza powinny mieć zapach słony, świeży, kojarzący się z oceanem, ale nie intensywnie "rybi". Taki może świadczyć o zepsuciu. Poza tym świeżość ryby poznamy po oczach. Powinny być jasne, błyszczące i pełne. Mętne, mleczne, zapadnięte oczy świadczą o tym, że ryba leżakuje w sklepie zbyt długo.