Kupując mięso w sklepie zakładamy, że jest świeże. Często jednak data ważności niewiele mówi nam o tym, w jakim realnie stanie jest mięso, które kupujemy. Jak sprawdzić czy mięso jest świeże? Potrzebujemy do tego tylko nosa i własnych dłoni.
Sprawdzić świeżość mięsa można poprzez naciśnięcie go palcem. Jeśli mięso jest dobre, odskoczy po naciśnięciu palcem. Jeśli twój palec pozostawi w kawałku wołowiny wgłębienie oznacza, że leżakował w sklepie dość długo i nie jest najlepszym wyborem.
Jak sprawdzić świeżość mięsa z kurczaka?
Świeże mięso z kurczaka jest koloru białego lub jasnoróżowego. Jeśli na jakiejkolwiek części zauważysz szary, fioletowy lub zielony osad, oznacza to, że kurczak nie jest bezpieczny do spożycia. Jaki zapach powinien mieć kurczak? Ledwo wyczuwalny i delikatny.
Jak sprawdzić świeżość owoców morza i ryb?
Dobrej ryby wcale nie powinno mocno "czuć rybą". Ryby i owoce morza powinny mieć zapach słony, świeży, kojarzący się z oceanem, ale nie intensywnie "rybi". Taki może świadczyć o zepsuciu. Poza tym świeżość ryby poznamy po oczach. Powinny być jasne, błyszczące i pełne. Mętne, mleczne, zapadnięte oczy świadczą o tym, że ryba leżakuje w sklepie zbyt długo.