Wiosna w szklance. 10 dodatków do herbaty, które pozwolą Ci się zrelaksować
Już po zimie, więc wiele z nas rezygnuje z picia czarnej słodkiej herbaty na rzecz zielonej lub wody z dodatkami. Niepotrzebnie, bo nawet najzwyklejsza czarna herbata z aromatycznymi dodatkami może stać się obezwładniającym pysznym napojem na wiosnę.
- Herbata może być niczym już nas niezaskakującym napojem pitym do niedzielnego obiadu u rodziców.
- Może być też zaproszeniem do odkrywania egzotycznych smaków i pomocą w poprawieniu koncentracji.
- Przedstawiamy 10 dostępnych w sklepach dodatków do herbaty, które zamienią ją w esencjonalny aromatyczny napój.
Niezależnie czy jesteś miłośniczką czarnej, zielonej czy białej herbaty, możesz podkręcić jej smak. Zwykła parzonka z torebki rozbudzi w tobie wiosnę.
Dodatki do wiosennej herbaty
Suszone cytrusy
Niewiele osób wie, że nie powinno wrzucać się plasterków świeżej cytryny do wrzątku. Owoc traci wtedy wiele smaku i z automatu wykańczamy całą witaminę C, która miała się w niej znajdować.
O wiele lepszym dodatkiem do herbaty, szczególnie tej, która ma nas pobudzić, są suszone cytrusy. Mogą być to kawałki cytryny czy pomarańczy, a nawet sama skórka tych owoców. Lepiej, żeby nie była kandyzowana, bo przesłodzi herbatę i stłamsi aromat cytrusów.
Suszone jabłko
Swojskie i niedoceniane w kuchni. Częściej dajemy je do przegryzienia dzieciom w ramach zdrowej przekąski, niż pomyślimy o tym, aby samemu jej spróbować.
Zachęcam do wrzucenia pokruszonych plastrów jabłka do herbaty. Uwalniają przyjemne aromat oraz świeżość. Z listkiem mięty zamiast cynamonu jest lżejsza i otwierająca.
Płatki słonecznika
Kwiat stworzony na podobieństwo słońca to kwintesencja radości i ożywienia, na które tak czekamy z nadchodzącą wiosną. Płatki kupimy w każdym sklepie zielarskim, a czasem są dostępne na półkach z herbatami w dużych marketach. Płatki słonecznika lekko zabarwiają herbatę.
Słonecznik koi nerwy, poprawia nastrój, pobudza po nieprzespanej nocy i dodaje energii, gdy jesteśmy wyczerpane.
Trawa cytrynowa
Suszona czy świeża, zawsze nada wspaniałego i ożywczego aromatu każdemu napojowi. Jest dość droga, ale suszonej nie trzeba dodawać więcej niż kilka wiórków.
Pistacje
Orzechy do herbaty? Oczywiście! Pistacje, wyjęte z łupinek i otoczki, potłuczone i wrzucone do ciepłego naparu dają piękny aromat. Do tego wygładzają smak herbaty i dodają tego maślanego przyjemnego smaku. Oczywiście dodajemy pistacje niesolone.
Kardamon
Może wydawać się zimową przyprawą, ale stosowany z umiarem do zielonej herbaty nadaje smak orientu i zapach leniwego popołudnia. Stłucz owoce lekko w moździerzu lub dodaj w całości i ciesz się relaksem.
Liofilizowana truskawka
Idealna do owsianek, ciast i herbaty. Truskawka przywodzi na myśl majowe stragany i zapach rozgrzanych od słońca owoców. Słodka i lekka w smaku od razu przeniesie was w krainę szczęśliwości.
Płatki kokosowe
Egzotyczny pomysł na pobudzenie. Płatki, a nie wiórki kokosowe, idealnie wpasują się w smak zielonej lub białej herbaty. Jeśli dodamy do niej trochę suszonego ananasa lub mango, możemy wyobrazić sobie, że odpoczywamy na rajskiej plaży.
Rabarbar
Swojska roślina, której smak zwykle był wygotowywany w kompotach przez nasze babcie. Niesłusznie! Rabarbar ze swoim lekko cierpkim smakiem, ale i słodyczą wspaniale pobudza.
Herbata z rabarbarem smakuje wyśmienicie na zimno. Zaparzcie ją i wystudźcie, dorzućcie kilka kostek, a będzie smakowała lepiej, niż jakakolwiek lemoniada.
Świeża mięta
Najłatwiej dostępny twist do herbaty, który daje natychmiastowy efekt. Dzięki zawartości mentolu, który ogranicza wydzielanie żółci, łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Szklanka herbaty z liśćmi mięty wypita przed snem ukoi nasze zmysły po całym dniu i zapewni spokojny sen. Sączona w czasie pracy, poprawi koncentrację i wzmocni pamięć.
Może cię zainteresować: Pijesz herbatę w torebkach – lepiej już nigdy tego nie rób. Oto, co masz w szklance