Nasze babcie trzymały czosnek w pojemniku z solą. Wiesz po co?
Warkocze czosnku wiszące w kuchniach, są urocze, jednak nie zawsze sprawdzają się jako metoda na przechowywanie tego niezwykłego warzywa. Babcie miały swoje sposoby, by przedłużyć świeżość pachnących główek. Jednym z nich jest niezawodna sól.
Jak przechowywać czosnek?
Czosnek potrzebuje temperatury pokojowej oraz cienia. Warto schować go do papierowej torebki lub szafki. Ważne jednak, by było tam sucho, a temperatura była co najwyżej pokojowa. W ten sposób zapobiegniemy kiełkowaniu czosnku, choć tak naprawdę kiełkujący czosnek również nadaje się do jedzenia.Jeśli jednak chcemy zachować czosnek świeży i bez kiełków na długo, możemy go zamrozić. Wówczas główkę czosnku owijamy folią aluminiową lub wkładamy ją do szczelnej torebki.
Inną metodą przechowywania czosnku jest trzymanie go w lodówce, ale do tego nadaje się wyłącznie świeży, obrany i posiekany czosnek. Tak przygotowane warzywo wkładamy do hermetycznego pojemnika lub słoika.
Czosnek w soli - sztuczka babć
Niewiele osób wie jednak, jak przechowywać czosnek miesiącami, by zachował swoją świeżość i zapach. Jest pewna stara metoda, która sprawdza się do dziś.Chodzi o zasypanie czosnku solą, a konkretnie układanie go warstwami: warstwa czosnku i warstwa soli naprzemiennie. Potrzebny jest do tego duży słój lub pojemnik.
Można w ten sposób przechowywać całe główki czosnku. Słój należy szczelnie zamknąć. Jeśli nie mamy tyle miejsca, metodę z solą warto wykorzystać w skali mikro.
Obieramy czosnek i ścieramy na tarce. Tak przygotowany układamy na soli, a następnie znów przysypujemy solą i tak dalej aż do wypełnienia pojemnika. Tarty czosnek w soli przechowujemy w lodówce.
Dzięki soli czosnek zachowuje jędrność, nie staje się suchy i "nie wietrzeje". Smacznego!
Może cię zainteresować: Trzymasz jajka na drzwiach lodówki? Ten błąd może cię słono kosztować — chodzi o zdrowie!