
Gdy czosnek zaczyna kiełkować, wielu z nas wyrzuca go w przekonaniu, że nie nadaje się on do jedzenia. Czosnek z "zieloną końcówką" uznawany jest za trujący. Czy słusznie?
Dlaczego boimy się kiełkującego czosnku?
Mity o tym, że czosnek z zielonym środkiem nie nadaje się do jedzenia prawdopodobnie wiążą się z przekonaniami o terminie przydatności ziemniaków. Bulwy, gdy wypuszczą pędy bogate są w sporą ilość glikoalkaloidów, które mogą wywołać problemy żołądkowe.Skąd się biorą kiełki w czosnku?
Przyczyną kiełkowania czosnku jest złe przechowywanie główek. Prawdopodobnie temperatura była zbyt wysoka.Czosnek z zielonym środkiem: czy można go jeść?
Kiełkujący czosnek nie jest trujący. Co więcej, może być jeszcze zdrowszy! Kiełki czosnku zawierają więcej przeciwutleniaczy niż czosnek niekiełkujący, a te, jak wiadomo, mają liczne właściwości prozdrowotne.Może cię zainteresować: 5 trików na przechowywanie warzyw i owoców w małej kuchni. Zapomnijcie o koperku w wodzie!













