Większość z nas popełnia ten błąd przy jedzeniu rzodkiewki. To ważne dla zdrowia

Marta Lewandowska
Pamiętam, jak kiedyś poszłyśmy z koleżanką z pracy do sklepu na dole po coś na śniadanie. Wybrałam piękne, jędrne rzodkiewki, już miałam oderwać liście, żeby zabrać same czerwone cudeńka, ale Alicja mnie powstrzymała — Czemu wyrzucasz to, co najlepsze? - zapytała. Jej narzeczony był kucharzem w dobrej restauracji, wiedziałam, że ma na nie jakiś pomysł.
W pęczku rzodkiewek, najzdrowsze wcale nie są czerwone kuleczki. Flickr.com

Wartości odżywcze

Liście czy też nać rzodkiewki ma więcej witaminy C niż cytryna, do tego mnóstwo innych składników antuoksydacyjnych. Odtruwają organizm i... są zdrowsze niż drugi koniec pęczka. Na bliskim wschodzie z listków wyciska się sok, którym, lecz się żółtaczkę. Doskonale regulują ciśnienie krwi i są po prostu smaczne.


W czasach, kiedy tak wiele wyrzucamy, bardzo spodobały mi się te listki, bo wykorzystanie całości pęczka fajnie wpisuje się w filozofię zero waste. Wspomniane wyżej listki, Alicja starannie umyła, posiekała drobno i zjadła z serkiem wiejskim, ale pomysłów na ich wykorzystanie jest co niemiara.

Pikantne pesto

Każdy miłośnik kuchni włoskiej wie, że pesto nie należy do najtańszych produktów, a można jego wariację zrobić prawie bez kosztowo. Zamiast wyrzucać natkę od rzodkiewki, dokładnie ją umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera razem z dwiema łyżkami orzechów włoskich, trzema łyżkami oliwy, ząbkiem czosnku i łyżką soku z cytryny. Dokładnie zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pesto z rzodkiewki jest genialne zarówno do makaronu, jak i do kanapki.Flickr.com
Pesto świetnie nada się do makaronu, ale też jako pasta do kanapek czy dip do nachosów i świeżych warzyw.

Koktajle na zdrowie

Zielone koktajle są zawsze świetnym pomysłem, zdrowe, sycące, z powodzeniem mogą zastąpić np. drugie śniadanie.

Z bananami dla energii i urody
Pół szklanki płatków owsianych, pęczek listków z rzodkiewki, banana, łyżkę siemienia lnianego i łyżkę wiórków kokosowych zmiksuj ze szklanką mleka roślinnego. Koktajl świetnie wpływa na kondycję skóry i włosów, a do tego fantastycznie odżywia i ma niepowtarzalny słodki smak z pikantną nutką.

Z suszonymi śliwkami na szczęśliwy brzuszek

Ponownie zaczynamy od umycia i posiekania listków rzodkiewki, dodajemy dwie szklanki wody, 2 banany, 4 suszone śliwki, łyżkę siemienia, sok z połowy cytryny i blendujemy. Koktajl idealnie sprawdzi się przy problemach z wypróżnianiem, dodatkowo dzięki bananowi jest świetnym posiłkiem po treningu. Latem dodaję do niego kruszony lód.

Owocowe orzeźwienie

Do liści rzodkiewki dodajemy pokrojone w kostkę mango i pozbawione gniazda nasiennego jabłko i szklankę wody. Miksujemy na gładko, można też dodać sok z cytryny, w razie potrzeby trochę więcej wody. Koktajl spokojnie zaspokaja moją potrzebę na coś słodkiego. To również hit zdaniem mich dzieci.
Listki rzodkiewki są świetną bazą koktajli.Flickr.com

Zupa z rzodkiewki

Liście rzodkiewki świetnie sprawdzają się też jako baza zupy. Podsmaż na łyżce masła posiekaną cebulkę i dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodaj pokrojonego w półplasterki pora, zalej bulionem lub wodą, dodaj dwie pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Liście rzodkiewki pokrój w paseczki i dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków i dopraw do smaku.
Zupa z rzodkiewkowej naci, to świetny sposób na wykorzystanie listków!Flickr.com
Zupę można podawać zarówno w tej formie, jak i zmiksować, wtedy warto udekorować porcje odrobiną gęstego jogurtu naturalnego i plasterkami czerwonej części rzodkiewek.

Sałatki i sosy

Lada dzień w sklepach zaczną się pojawiać młode ziemniaki. Liście rzodkiewki można dodać do sosu śmietanowego i serwować z ziemniaczkami z wody. Pikantno-kwaśny sos podkreśli idealnie ich delikatność.

Listki świetnie sprawdzają się także w sałatkach, można swobodnie zastąpić nimi np. rukolę. Spróbujcie zrobić sałatkę z listków rzodkiewki z truskawkami i parmezanem, do tego delikatny balsamiczny winegret. Sałatka fantastycznie pasuje do dań z grilla.

Możliwości są nieograniczone

Zanim następnym razem wyrzucisz liście z rzodkiewki, spójrz na nie z czułością. W sklepie wybieraj rzodkiewki z jędrną zieloną nacią, tylko taka nadaje się do spożycia, a jeśli spróbujesz jej raz, zapewniam, że na stałe włączysz ją do swojego menu!