Łatwo przegapić niedobór tego pierwiastka. W ciąży to szczególnie niebezpieczne

Marta Lewandowska
Będąc w ciąży, wykonujemy regularne badania. Większość ginekologów zleca pełną morfologię co miesiąc. Dzięki temu lekarz ma obraz tego, jak organizm matki radzi sobie z dodatkowym obciążeniem. Bo warto wiedzieć, że w ty szczególnym okresie zapotrzebowanie na wiele pierwiastków wzrasta. Jednak uwaga — bez konsultacji z lekarzem nie można ich suplementować.
Dieta bogata w magnez pozwala uniknąć niedoboru, ale uwaga na nadmiar. 123RF

Niedobór magnezu w ciąży

Ciąża jest czasem, kiedy organizm jest mocno obciążony, bo nie tylko o siebie musi zadbać, ale także o płód, który się rozwija. Rośnie więc zapotrzebowanie na wiele pierwiastków, m.in. na magnez, którego przyszła mama potrzebuje prawie dwukrotnie więcej niż przed ciążą.

Niedobór magnezu jest bardzo niebezpieczny. Może powodować skurcze, prowadzące do przedwczesnego porodu, we wczesnym okresie krwawienia. Niedostatek tego pierwiastka może wywoływać zaburzenia procesu kostnienia u płodu, zdarza się, że dzieci z niedoborem magnezu rodzą się z niską wagą urodzeniową.


U ciężarnej, która nie dostarcza swojemu organizmowi wystarczającej dawki magnezu, znacznie wzrasta ryzyko poronienia i rzucawki porodowej. Dlatego warto znać objawy niedoboru magnezu i zgłosić je lekarzowi prowadzącemu ciążę, jeśli tylko je zauważysz.

Objawy niedoboru magnezu w ciąży

Wśród symptomów niedoboru magnezu w ciąży należy wymienić obniżony nastrój, zmęczenie i osłabienie. Przyszłe mamy mogą zaobserwować także skurcze mięśni, trudności z zasypianiem czy bóle głowy. Oprócz tego może powodować nadciśnienie i zaburzenia rytmu serca.

Jeśli obserwujesz te symptomy u siebie, a do wizyty zostało jeszcze kilka dni, powinnaś niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, który zaleci odpowiednią suplementację. W ciąży nie można bowiem uzupełniać niedoboru magnezu na własną rękę. Warto jednak zadbać zawczasu, żeby go nie zabrakło.

Dieta ciężarnej bogata w magnez

Warto pamiętać, że magnez wypłukiwany jest przez kawę i czarną herbatę, dlatego należy ograniczyć ich spożywanie w czasie, gdy oczekujesz na dziecko. Dieta ciężarnej powinna zawierać składniki bogate w magnez, bo ten przyjmowany z jedzeniem może uchronić cię przed koniecznością suplementacji.

Warto sięgać po pestki dyni, nasiona słonecznika, otręby owsiane, które dodatkowo poprawią perystaltykę jelit, więc mogą okazać się zbawienne, jeśli zmagasz się z zaparciami. Warto też sięgać po maliny, banany, brokuły. Między posiłkami podjadaj po orzechy nerkowca i orzeszki ziemne.

Do obiadu dodaj odrobinę warzyw strączkowych, przede wszystkim fasoli lub grochu, które są dobrym źródłem magnezu i białka roślinnego. Dużą zawartość magnezu ma też czekolada, ale tylko ta z zawartością kakao, min. 70 procent. Pamiętaj jednak, że należy wybierać produkty wysokiej jakości, bo zarówno tłuszcze trans, jak i nadmiar cukru nie są wskazane.

Wybierając wodę mineralną, sięgaj po tę z dużą zawartością magnezu min. 50 mg na litr. Dobrym rozwiązaniem są też filtry do dzbanków, które wzbogacają wodę w ten pierwiastek. Wchłanianie magnezu poprawia witamina D, dlatego w ciąży nie unikamy ekspozycji na słońce. Oczywiście robimy to rozsądnie.

Nadmiar jest niebezpieczny

Ciężarna potrzebuje 500-600 mg magnezu na dobę, nadmiar tego pierwiastka może niestety za sobą równie duże niebezpieczeństwo, jak jego niedobór. Często pierwszym objawem przedawkowania magnezu jest biegunka. Potem pojawić się mogą mrowienie kończyn, wysypka i trudności z oddychaniem.

W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem, który zaleci ograniczenie spożycia produktów zawierających magnez przez kilka dni. Przy skrajnym przedawkowaniu niezbędna może być hospitalizacja, ponieważ może ono skutkować skurczami macicy i utratą ciąży.