Skróć czas pieczenia, zachowaj chrupiącą skórkę. 3 triki na błyskawicznego i pysznego kurczaka

Aneta Zabłocka
Jedno pieczenie, a cały obiad gotowy. Pieczony kurczak zadowoli gusta całej rodziny. Wystarczy, że będziesz wiedziała, jak sprawić, aby był naprawdę chrupiący.
Pieczony kurczak. Jak skrócić czas pieczenia i zrobić chrupiącą skórkę? Fot. Claudio Chwarz/Unsplash
Niezależnie od tego, czy gotujesz w weekend i po prostu nie chcesz się przemęczać, czy w tygodniu chcesz wstawić coś na szybko i wrócić do pracy - cały kurczak może być idealnym rozwiązaniem.

Niestety często jest tak, że nawet po godzinie piersi kurczęcia są przesuszone w czasie pieczenia, a udka nadal surowe.

Szybki kurczak

Jest prosty sposób, by skrócić czas pieczenia i zachować soczystość mięsa.


Zamiast wykładać na blachę lub wkładać do brytfanny całego kurczaka potraktuj go nożem. Rozetnij kurczaka na całej długości na linii kręgosłupa. Kości tam nie są grube, zwykły nóż kuchenny da sobie z nimi radę.

Potem obróć kurczaka, rozłóż go na płasko i dociśnij ręką na wysokości mostka, pomiędzy piersiami. Złam mostek. Podwiń nóżki i skrzydełka na przód mięsa.

Tak rozłożonego kurczaka natrzyj przyprawami (wedle uznania papryka, sól, zioła, kurkuma) z olejem. Rozetnij część skóry na piersi i włóż w kieszonki plasterki masła. Tak samo zrób na zgięciach nóg kurczaka.

Natnij udka w grubszej części. dwa, trzy cięcia wystarczą. To także skróci czas pieczenia.

Chrupiąca skórka

Jeśli zależy ci na naprawdę chrupiącej skórce, rozciętego i leżącego na płasko kurczaka, polej wrzątkiem.

Skóra lekko się zbiegnie, a potem ładnie przyrumieni w piekarniku i nabierze chrupkości. Wtedy przyprawy i masło wykładamy na kurczaka dopiero po sparzeniu go.

Od czasu do czasu zaglądaj do piekarnika w czasie pieczenia i polewaj go tłuszczem.

Kurczaka, w zależności od wagi, piecz ok. 1 godziny - 1 godziny 15 minut, na 200 stopni. Pod koniec pieczenia włącz zwykle grillowanie od góry, ale podpiec go jeszcze bardziej.

Jeśli na blachę obok kurczaka położysz pokrojone w kawałki ziemniaki, masz gotowy obiad.

Smacznego!