5 szybkich przepisów na niedzielny obiad. Jak łatwo przygotować wyszukane dania?
Artykuł PR-owy firmy Hortex
21 grudnia 2020, 13:00·5 minut czytania
Publikacja artykułu: 21 grudnia 2020, 13:00
Planując niedzielny obiad, możesz nastawić się na kilka godzin spędzonych w kuchni albo wybrać mniej wymagającą, ale równie smakowitą opcję i przygotować cały zestaw obiadowy z wykorzystaniem mrożonek. Myślisz, że taki posiłek będzie mniej smaczny? Nic bardziej mylnego. Wysokiej jakości mrożonki smakują równie dobrze, co świeże warzywa, a ich przygotowanie zajmuje nawet o połowę mniej czasu, bo odpada cała obróbka produktów, czyli mycie, obieranie i krojenie. Poznaj nasze przepisy na niedzielny obiad i przekonaj się, jak szybko i łatwo przygotować dwudaniowy, wyjątkowy posiłek dla kilku osób. Swoje smaki znajdą tu zarówno wegetarianie, jak i ci, którzy preferują obiady mięsne.
Reklama.
Szukasz sprawdzonych, szybkich przepisów na niedzielny obiad? Zobacz, jak łatwo przygotować wyszukane dania z wykorzystaniem mrożonek Hortex
Szybkie, smaczne zupy na niedzielny obiad
Prawdziwy niedzielny obiad nie może obyć się bez pysznej, aromatycznej zupy. Ale wcale nie musi to być rosół. Ciekawą alternatywą są sycące zupy-krem, w których można przemycić mnóstwo wartościowych składników – zwłaszcza warzyw. Dobra wiadomość jest taka, że do przygotowania takiej zupy, m.in. polecanej przez nas zupy groszkowo-brokułowej albo buraczkowej, z powodzeniem można użyć mrożonek, np. Hortex. Smakuje równie dobrze, co przyrządzona ze świeżych produktów i pozwala zaoszczędzić sporo czasu.
Zupa groszkowo-brokułowa z grzankami
Składniki (dla 4 osób):
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku Hortex
1 opakowanie mrożonego brokułu Hortex
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki papryki chili
1 l bulionu warzywnego albo drobiowego
2 łyżki oliwy
100 g sera pleśniowego
przyprawy: sól, pieprz
Dodatki:
- posiekany koperek – do dekoracji
- kawałki bagietki lub kilka kromek chleba na grzanki
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek pokrój w małą kosteczkę i zeszklij na oliwie. Dodaj groszek i brokuły i chwilę podsmaż na małym ogniu.
- Zalej warzywa gorącym bulionem. Gotuj, aż będą miękkie (ok. 8-9 minut).
- Dodaj ser pleśniowy (o ostrym smaku) i paprykę chili. Całość zmiksuj na gładko.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serwuj z posiekanym koperkiem i świeżo podpieczonymi grzankami. Przygotujesz je w tosterze albo na patelni. Kawałki pieczywa możesz natrzeć też odrobiną masła i czosnku.
Dodatki:
- groszek ptysiowy lub małe domowe grzanki
- śmietana 18%
- prażone pestki słonecznika
Wykonanie:
- Cebulę, czosnek i ziemniaki pokrój i podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodając kawałki świeżego tymianku. Zalej bulionem i zagotuj.
- Do wrzącego wywaru dodaj rozmrożone buraczki i gotuj ok. 8 minut. Upewnij się, że ziemniaki są miękkie.
- Gdy zupa będzie gotowa, odstaw ją i zblenduj na gładko.
- Serwuj z kleksem śmietany, garścią uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika i groszkiem ptysiowym. Zamiast niego możesz podać też domowe grzanki z chleba.
Pyszne drugie danie na niedzielny obiad
Drugie danie jest dopełnieniem prawdziwego, domowego obiadu. Jeśli nie chcesz, by wiało nudą, wyjdź poza tradycyjny schemat i zamiast schabowego z ziemniaczkami i kapustą zaserwuj rodzinie makaron z krewetkami, pieczonego indyka z kaszą kuskus albo tajski specjał – ostre lub łagodne curry z kurczakiem (albo z tofu – w wersji wegetariańskiej). Wszystko ze sporą dawką wartościowych warzyw z mrożonek Hortex. Do przygotowania w niecałą godzinę!
Znajomi wpadają na obiad? Zajrzyj tutaj i dowiedz się, jak przygotować szybki obiad dla gości – wyszukany, a jednocześnie mało wymagający.
Makaron ze szpinakiem i krewetkami w sosie śmietanowym
Składniki (dla 4 osób):
250 g makaronu – tagliatelle albo spaghetti
300 g mrożonych krewetek koktajlowych
200 g mrożonych liści szpinaku Hortex
½ słoiczka suszonych pomidorów – ok. 12 sztuk
160 ml śmietanki 30%
4 ząbki czosnku
½ cebuli
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz Do dekoracji:
starty parmezan
świeża natka pietruszki
Wykonanie:
- Makaron ugotuj al dente. Rozmrożone krewetki umyj, osusz i wykręć z nich ogonki. Suszone pomidory pokrój w paski. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kosteczkę.
- Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i podsmaż je na złoty kolor.
- Dodaj krewetki i smaż ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy będą gotowe, przełóż je do miski.
- Na patelnię wrzuć suszone pomidory, zalej je winem i gotuj przez chwilę, aż alkohol częściowo odparuje (zrezygnuj z wina, jeśli szykujesz danie dla dzieci). Dodaj rozmrożony szpinak i smaż ok. 9 minut. Wlej śmietankę i całość zagotuj.
- Dodaj ugotowany wcześniej makaron i krewetki i starannie wymieszaj. Całość gotuj przez chwilę, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serwuj od razu po przygotowaniu. Możesz posypać danie odrobiną startego parmezanu i posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak potrawy albo przekonać do niej dzieci, zamiast zwykłego makaronu użyj tego z dodatkiem suszonych warzyw lub przypraw, np. zielonego (ze szpinakiem), czerwonego (z buraczkami) albo żółtego (z kurkumą).
Indyk pieczony z warzywami
Składniki (dla 4 osób):
700 g polędwicy z indyka
1 opakowanie mrożonych Warzyw na patelnię Hortex z brokułami, marchewką, czerwoną papryką, fasolką szparagową, kukurydzą, ziemniakami i cebulą
½ papryki chili
3 łyżki oliwy
łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, szczypta oregano
kasza kuskus – 4 porcje
Dodatki:
- cząstki cytryny
- świeże liście bazylii lub natka pietruszki
Wykonanie:
- Polędwicę z indyka pokrój na kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj dwiema łyżkami oliwy wymieszanej z przyprawami i odstaw.
- Rozmrożoną Mieszankę warzywną Hortex wyłóż do naczynia żaroodpornego, dopraw i polej łyżką oliwy. Dodaj posiekaną papryczkę i starannie wymieszaj. Na wierzchu rozłóż kawałki indyka posmarowane od góry odrobiną masła.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 °C) przez ok. 20 minut.
- W międzyczasie ugotuj kaszę kuskus, kierując się instrukcją podaną na opakowaniu.
Upieczone warzywa z indykiem rozłóż na kaszy albo podziel talerz na dwie części i na jednej połóż pieczone produkty, a na drugiej kaszę. Po wierzchu posyp poszarpanymi albo posiekanymi liśćmi bazylii lub natką pietruszki. Dołóż też po dwie cząstki cytryny – świeży sok dobrze komponuje się z pieczenią i warzywami i wzbogaci ich smak.
Kurczak curry – szybki pomysł na obiad po tajsku
Składniki (dla 4 osób):
ryż jaśminowy lub basmati – 4 porcje
1 podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g)
1 opakowanie mrożonej Mieszanki warzywnej Hortex z kalafiorem, brokułami i marchewką
1 czerwona papryka
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
kawałek świeżego imbiru – ok. 4 cm
2 czubate łyżki czerwonej lub żółtej pasty curry
1,5 szklanki mleka kokosowego
300 ml bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Do dekoracji:
- zielone liście, np. kolendry, tajskiej bazylii albo roszponki
- garść prażonych ziaren sezamu (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Filety umyj, osusz, pokrój w kostkę i wymieszaj z oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu. -
- Delikatnie podsmaż w woku (albo na patelni). Przełóż do innego naczynia. Jeśli chcesz przyrządzić danie wegetariańskie, zamiast kurczaka dodaj tofu.
- Do woka wlej odrobinę mleka kokosowego. Podsmaż na nim posiekany czosnek, cebulę i ostrą paprykę, wymieszane ze startym imbirem i pastą curry. Jeśli wolisz łagodniejszą wersję dania, zrezygnuj z ostrej papryki, a zamiast czerwonej pasty curry użyj żółtej. Jest delikatniejsza w smaku.
- Dodaj resztę mleka, bulion, sos sojowy i cukier – starannie wymieszaj i zagotuj.
- Dodaj Mieszankę warzywną Hortex, pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażonego wcześniej kurczaka. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut – warzywa mają być jędrne i lekko chrupiące, nie rozgotowane.
- W międzyczasie ugotuj ryż, tak by był sypki i puszysty. Tajskie curry możesz też serwować z makaronem (najlepiej udon albo sojowym), a nawet – w bardziej rodzimej wersji – z pieczonymi ziemniaczkami.
Danie podawaj w głębszej misce, najlepiej o średnicy ok. 15-20 cm. Po lewej stronie naczynia ułóż curry, po prawej ryż (albo odwrotnie). Linię graniczną między nimi podkreśl liśćmi kolendry, tajskiej bazylii albo innych zielonych liści. Całość możesz delikatnie posypać sezamem, podprażonym krótko na suchej patelni.
Niedzielny obiad nie może obyć się bez pysznego, domowego kompotu. Przygotujesz go w 10 minut, wykorzystując mrożoną Mieszankę kompotową Hortex z truskawkami, czarną porzeczką, śliwką i aronią. Smakuje doskonale!