Jeśli kupiłaś to mięso w Lidlu lub Biedronce, natychmiast je wyrzuć. GIS ostrzega

Sandra Skorupa
Jeżeli zaplanowałaś w tym tygodniu obiad z mięsa mielonego z fileta kurczaka lub sznycla i zakupy robiłaś w Lidlu bądź Biedronce, lepiej sprawdź partię. GIS ostrzega o Salmonelli.
Salmonella w kurczaku z Biedronki i Lidla. Ostrzeżenie GIS Fot. Michał Łepecki/Agencja Gazeta

Salmonella w kurczaku z Biedronki i Lidla

GIS alarmuje, że nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej. Chodzi o produkty drobiowe z firmy Kraina Mięs sprzedawane w Biedronce oraz Rzeźnik dostępne w Lidlu.

Bakterię Salmonella Enteritidis wykryto w sznyclu z fileta z kurczaka wyprodukowanym przez Animex Kutno dla Jeronimo Martins Polska S.A. z datą przydatności do 7.03.2021. Numer partii to 2272003053.
Salmonella w kurczaku z Biedronki - Kraina MięsGIS
Obecności bakterii Salmonella z grupy O:9 wykryto także w mięsie mielonym z fileta kurczaka do 4 % tłuszczu wyprodukowanym przez Animex Kutno dla Lidla. Numer partii to 2261003858.
Salmonella w kurczaku z Lidla - RzenikGIS