Sałatka teściowej: ta szybka i smaczna sałatka zrobi furorę na wielkanocnym stole

Sandra Skorupa
Biała kiełbasa, żurek, faszerowane jajka i obowiązkowo sałatki. Sprawdź 5 niebanalnych przepisów na sałatki na Wielkanoc. Zrobisz je szybko, a będą miłym urozmaiceniem na świątecznym stole. Przekonasz się, że rodzina i goście się zachwycą.
Sałatka z szynką i ananasem to absolutny pewniak.
Sałatka wielkanocna to zawsze dobry pomysł. Warto przygotować kilka różnych, będzie to ciekawe urozmaicenie świątecznego stołu. Świetnie sprawdzą się klasyczne lubiane i dobrze znane sałatki z szynką i ananasem, czy z jajkiem i kukurydzą. Pamiętaj, że choć to Wielkanoc to nie każda sałatka musi być z majonezem czy jajkami. Koniecznie wyprobuj poniższe propozycje:

1. Sałatka z szynką i ananasem, czyli sałatka teściowej

Nazwa sałatka teściowej, wzięła się po prostu stąd, że ktoś ten przepis otrzymał właśnie od teściowej. Krąży nie tylko w polskim internecie, ale jej uniwersalny przepis można odnaleźć także w zagranicznych serwisach pod nazwą mother-in-law salad. Sprawdzi się, jako urozmaicenie menu na Wielkanoc.



Składniki:
Sałatka teściowej na Wielkanoc - przepisFlickr.com
Przygotowanie:
Ananasa z puszki należy odsączyć i pokroić w kosteczkę. Podobnie postąpić z selerem. Z kukurydzy również trzeba odlać wodę. Szynkę pokroić w kostkę. Całość ze sobą połączyć w misce i wymieszać. Rodzynki przed dodaniem należy moczyć 30 minut w gorącej wodzie, by zmiękły.

2. Sałatka bez majonezu na Wielkanoc

Nie każdy lubi majonez. Poza tym produkt ten nie należy do lekkostrawnych i jest wysokokaloryczny. Część gości wolałaby zjeść lżejszą sałatkę bez majonezu. Ten można zastąpić jogurtem bądź musztardą, jak w naszym przepisie na warstwową sałatkę wielkanocną.

Składniki:


Przygotowanie:
Do sałatki wcześniej trzeba ugotować na twardo 10 jajek, z których wyodrębnimy same żółtka. Z tuńczyka, kukurydzy i groszku należy odlać wodę, a ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki należy układać warstwowo w kolejności od dołu: kukurydza, tuńczyk, musztarda, żółty ser, suszone pomidory, groszek, rozgniecione żółtka, posiekana natka pietruszki.

3. Sałatka z jajkiem i chrzanem

Jajka i chrzan to podstawowe tradycyjne wielkanocne produkty. Występują w różnych wielkanocnych potrawach. Dodawane są do żurku, ale także wykorzystywane w przepisie na sałatkę z jajkiem i chrzanem,

Składniki:


Przygotowanie:
Jajka należy ugotować na twardo i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podobnie postąpić z laską chrzanu. Z groszku odlać wodę. Ogórki posiekać w kosteczkę. Wszystkie pozostałe składniki należy ze sobą połączyć i doprawić pieprzem oraz solą. Sałatkę z góry przyozdobić koperkiem.

4. Wegetariańska sałatka wielkanocna

Jeżeli przy świątecznym stole siedzi wegetarianin bądź weganin w sałatce na pewno nie może znaleźć się mięso, a w przypadku weganina nie powinno być również jaj oraz nabiału. Jednak z odpowiednio dobranych produktów można wykonać prostą wegańską sałatkę bez mięsa na jogurcie.

Składniki:
Sałatka wegetariańska wielkanocnaFlickr.com
Przygotowanie:
Najpierw należy ugotować ryż, a następnie odłożyć go, by wystygnął. W tym czasie można pokroić w kostkę wędzone tofu i rozdrobnić orzechy. Fasolę należy odsączyć, a pomidory ze słoiczka odsączyć nieco z oleju za pomocą kuchennego papieru. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

5. Sałatka z rzeżuchą i rzodkiewką

Rzodkiewka i rzeżucha są najczęściej wykorzystywane w wiosennych potrawach. Dlatego doskonale nadają się, jako baza do wielkanocnej sałatki. W połączeniu z wędzonym łososiem stanowią niebanalną potrawę na świątecznym stole.

Składniki:
Sałatka z rzodkiewkąunsplash.com
Przygotowanie:
Rzodkiewkę oraz łososia należy pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe przepołowić. Liście szpinaku warto rozdrobnić i całość wymieszać z pozostałymi składnikami.