Ten błąd przy robieniu jajecznicy popełnia większość z nas. Przez niego tracimy najlepszy smak
Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań wielu Polaków. Szybko się ją przyrządza, a smakuje wybornie. Jednak wielu z nas podczas przygotowywania tego dania popełnia jeden błąd, który ma wpływ na smak jajecznicy.
Jak poprawnie przygotować jajecznicę?
Jeśli chcemy zrobić doskonałą w smaku jajecznicę, powinniśmy zacząć od przygotowania dowolnej ilości jajek i rozgrzania tłuszczu na patelni. Następnie zazwyczaj każdy z nas rozbija jajka, by po chwili... zmieszać żółto z białkiem przy pomocy widelca.
Okazuje się jednak, że nie powinniśmy tak robić, ponieważ rozmącenie w ten sposób dwóch części jajka wcale nie sprawi, że one się ze sobą zmieszają. Jeśli chcemy mieć naprawdę puszystą jajecznicę o idealnej konsystencji, powinniśmy połączyć żółtko z białkiem za pomocą trzepaczki. Sam proces musi trwać nie krócej niż minutę.Może cię zainteresować także: Nie szyneczka, nie masełko. To brak tego składnika sprawia, że jajecznica jest sucha jak wiór
Dopiero wówczas będziemy mogli cieszyć się idealnym smakiem ulubionego śniadania.
O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując jajecznicę?
Niektórym zaskakujące może się wydać to, że jajecznicę powinniśmy solić dopiero na sam koniec. Do dania możemy także dodać poszczególne warzywa, ale lepiej, jeśli wcześniej je podsmażymy. Jeśli zdecydujemy się na dodanie surowych, jajecznica może stać się wodnista i niesmaczna.
Ważna jest także... wielkość patelni. Kiedy przygotowujemy jajecznicę dla jednej lub dwóch osób, użyjmy mniejszej patelni. Większa w tym przypadku może powodować przypalenie czy przesmażenie potrawy.
Smacznego śniadania!
Może cię zainteresować także: Do jajecznicy masło, a do sałatki oliwa? Niekoniecznie! Podpowiadamy, jaki tłuszcz najlepiej wybrać