Przepis na idealne pączki jest tylko jeden. O smaku decyduje ten nieoczywisty składnik

Magdalena Konczal
Tłusty czwartek kojarzy mi się jedynie z dniem spędzanym u dziadków i ogromnymi ilościami pączków. Zajadałam się nimi wówczas bez opamiętania. To było prawdziwe święto! Babcia robiła pączki tylko raz w roku. Dziś chciałabym wam zdradzić przepis na ten wyśmienity smakołyk.
Przepis na domowe pączki Agencja Gazeta
Wydaje mi się, że sekret idealnych pączków tkwi w jednym nietypowym składniku. Oprócz standardowych elementów takich jak mąka, drożdże czy mleko babcia na koniec skraplała całe ciasto... limonką! Pączki były przepyszne.


Składniki do pączków


Czasami przyglądałam się, jak babcia je wykonuje. Najpierw przygotowywała wszystkie potrzebne składniki. Jeśli chcielibyście spróbować babcinych pączków, wyposażcie się w:
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 8 żółtek
- 1/2 litra mleka - 20 dkg margaryny lub masła
- 18 dkg cukru
- 1 płaską łyżeczkę soli
- 1,5 łyżki octu
- 1 limonkę


Pączki: krok po kroku


Później zaczynał się cały rytuał przygotowywania pączków, a ja czekałam jedynie na moment, kiedy będę mogła polukrować te smakołyki i zjeść je, kiedy jeszcze będą ciepłe. Oto, jak krok po kroku wykonać przepyszne babcine pączki.

1. Lekko podgrzewamy mleko.
2. Drożdże kruszymy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę letniego mleka. Następnie całość dobrze wyrabiamy, by nie było żadnych grudek. Przykrywamy czystą ściereczką i czekamy, aż drożdże wyrosną (około 10-15 minut).
3. Tłuszcz rozpuszczamy w małym garnku.
4. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, cukier, letnie mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do rąk (jeśli jest taka potrzeba, dodajemy jeszcze odrobinę mąki). 5. Dorzucamy do masy tłuszcz, a następnie ocet i wyrabiamy tak długo, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy kilka kropel limonki, które dodadzą pączkom niezwykłego aromatu. Całość zakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
6. Po 1-2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wówczas zaczynamy przygotowywać stolnicę. Posypujemy ją mąką i formujemy z ciasta pączki.
7. Wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obydwu stron.
8. Lukrujemy pączki lub posypujemy cukrem pudrem.

Wedle uznania można także dodać do środka powidła lub dżem. Poza tym dla niektórych dobrym pomysłem okaże się umieszczenie na wierzchu pączków skórki pomarańczy.

Marzycie o tym, by choć na chwilę powrócić do tłustego czwartku sprzed lat? Tak przyrządzone pączki z pewnością wam w tym pomogą.

Smacznego!