Twoja cera na lockdownie szarzeje bez słońca? Te 5 spożywczych produktów odżywi ją od wewnątrz

Agnieszka Miastowska
Wiele z nas narzeka na pomaseczkowy trądzik, do tego pora roku zaczyna skąpić nam słońca — nasza cera zaczyna szarzeć, a za chwilę będzie też smagana jesiennym wiatrem. Co więc zrobić, by pozostała jędrna i nawilżona? Pić dużo wody i nie jeść słodyczy — to wie każdy. Poznaj więc 5 produktów spożywczych, których nie podejrzewałaś o zbawienny wpływ na cerę.
Co jeść, żeby mieć ładną cerę? Tych 5 produktów nie podejrzewasz o zbawienny wpływ na skórę Unsplash / @shermankcm

1. Żółta papryka

Żółta papryka posiada właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że przeciwdziała starzeniu oraz zwalcza wolne rodniki. Zabezpiecza naszą skórę przed zbyt szybkim pojawieniem się zmarszczek.
Jest bogata w witaminę C — co kojarzy nam się pewnie z odpornością, tak ważną o tej porze roku, jednak ta witamina ma także ogromny wpływ na świeżość naszej cery.

Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu — uelastycznia więc naszą skórę i dba o jej regenerację. Poza tym papryka ma bardzo niską wartość kaloryczną, więc warto dodać ją do codziennej porcji owoców i warzyw.


2. Soja

Osoby o cerze ze skłonnością do trądziku dobrze wiedzą, że wszelki nabiał działa niekorzystnie na stan naszej cery. Szukają więc mniej alergennych produktów i na ratunek przychodzi mleko sojowe. I wszelkie inne produkty przyrządzone z soi takie jak pasta sojowa, tofu czy po prostu tradycyjna soja.


Nie są to jednak tylko smakowe substytuty. Soja zawiera izoflawony, najprościej mówiąc to fitohormony, które naśladują estrogen w organizmie kobiety.

Regulują jego poziom, dając w ten sposób efekt ochronny przed nowotworami hormonozależnymi: rakiem piersi, prostaty, jajników i macicy. Dodatkowo spowalniają powstawanie zmarszczek i ujędrniają skórę. Soja to więc prawdziwy superfood w kobiecej diecie.

3. Czerwone winogrona ze skórką

Na pewno wiecie, że większość warzyw i owoców powinniśmy jeść ze skórką, bo to pod nią kryje się najwięcej witamin. Tak jest też w przypadku czerwonych winogron.
Winogrona działają niczym filtr słoneczny stosowany od wewnątrz – chronią naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Stymulują też produkcję kolagenu i z jednej strony zabezpieczają, z drugiej pobudzają do tworzenia nowych komórek. Jak to możliwe?

Skórka czerwonych winogron jest bogata w resweratrol. Składnik, który chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi związanymi z działaniem wolnych rodników i spowalnia proces fotostarzenia skóry.

4. Zielona herbata

Na pewno słyszałaś, że najlepszym napojem na cerę jest po prostu zwykła woda. Mało kto wie, że regularnie pita zielona herbata spowalnia tworzenie się zmarszczek oraz wiotczenie skóry.

Jest też obowiązkowym napojem dla posiadaczek cery tłustej czy łojotokowej. Ma właściwości przeciwzapalne – zmniejsza ryzyko stanów zapalnych i obrzęków skóry. Wycisza gruczoły łojotokowe, oczyszcza także organizm od środka.

W przeciwieństwie do czarnej herbaty nawadnia i nie wypłukuje żelaza z organizmu. Dwie filiżanki zielonej herbaty wypite każdego dnia zdziałają więc cuda. Tym bardziej, jeśli skomponujesz je z sałatką z produktów z naszej listy.

5. Brokuły

O brokułach możemy dowiedzieć się przede wszystkim, że mają największe stężenie sulforafanu.

Jaki ma to wpływ na naszą skórę? To związek chemiczny, który usuwa toksyny z organizmu. Co więcej, chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Jest niczym tarcza przeciwdziałająca pojawieniu się plam i przebarwień.

Poza tym brokuły są bogate w witaminy A i C oraz cynk, który zapewnia cerze elastyczność i odżywienie. Pamiętaj, że te warzywa najlepiej jeść ugotowane al dente. Wtedy zawierają najwięcej swoich cennych składników.


Źródło: F5.pl