Wiesz, jak dobrze zrobić ziemniaki w mundurkach? O niepowtarzalnym smaku decydują te zasady

Magdalena Konczal
Ziemniaki w wielu polskich domach stanowią podstawę obiadu. Gotowanie w sposób standardowy, na parze czy smażenie to tylko niektóre z najprostszych sposobów przyrządzania tego popularnego produktu. Ja jednak preferuję ziemniaki w mundurkach. Chcecie się dowiedzieć, w jaki sposób je przyrządzić, by smakowały idealnie? Jeśli tak — czytajcie dalej.
Jak przyrządzić przepyszne ziemniaki w mundurkach? Pixabay
Ziemniaki w mundurkach przez długi czas kojarzyły mi się z domowym ciepłem. Ta zwykła potrawa w dzieciństwie była przygotowywana przez moich dziadków i smakowała mi jak nic innego.

Można śmiało zjeść je na kolację bez żadnych dodatków — ich delikatny smak sprawia, że nie potrzeba żadnych urozmaiceń. Oczywiście idealnie sprawdzą się także jako element obiadu.

Jak wybrać odpowiednie ziemniaki?


Jeżeli chcemy, by przygotowane przez nas ziemniaki w mundurkach były doskonałe pod każdym względem, zacznijmy od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków. Nadadzą się do tego odmiany: igra lub irys. Przy wyborze pamiętajmy również o tym, by ziemniaki miały podobny rozmiar — wówczas będą gotowały się równomiernie. Do przyrządzenia ziemniaków w mundurkach będziemy potrzebować jedynie wodę i sól.


Jak ugotować ziemniaki w mundurkach?


W przygotowywaniu tej potrawy trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Dopiero po ich zastosowaniu będziemy mieć pewność, że ziemniaki w mundurkach wyjdą idealnie.

1. Zaczynamy od dokładnego umycia ziemniaków. Oczywiście nie pozbywamy się skórki, ale możemy wyczyścić ją szczotką, jeśli widać, że jest mocniej zabrudzona. Nie kroimy ziemniaków.

2. Wstawiamy wodę i solimy ją. Fani słonych potraw zalecają, by do 1 l wody dodać 1 łyżkę soli, a ci, którzy nie przepadają za słonymi daniami, sugerują, by do tej samej ilości wody dodać 1 łyżeczkę soli.

3. Przed wrzuceniem ziemniaków do wody, możemy wykonać sprytny trik, który zapobiegnie największemu utrapieniu, podczas jedzenia ziemniaków w mundurkach, a więc trudności w odrywaniu skórki. Wystarczy, że lekko natniemy ziemniaka wokół własnej osi.

4. Bulwy wrzucamy do wody, dopiero wówczas, kiedy zacznie ona wrzeć. Nie należy robić tego wcześniej, ponieważ ziemniaki mogą stracić cenne właściwości. 5. Gotujemy je przez około 20-25 minut w zależności od wielkości.

6. Odcedzamy ziemniaki. Możemy także ostudzić je zimną wodą.

7. Dzięki zastosowanemu przez nas trikowi łatwiej będzie obrać ziemniaki ze skórki. Wystarczy ściągnąć ją niczym ubranko. I już!

Ziemniaki w mundurkach są nie tylko przepyszne, ale naprawdę szybkie i łatwe w przygotowaniu. Smacznego!