Reklama.
Wydawać by się mogło, że mycie warzyw i owoców to najprostsza rzecz na świecie. Ostatnio, zmotywowana postanowieniem zdrowego odżywiania się zarządziłam, że od teraz w domu jemy ich zdecydowanie więcej. Chciałam sprawdzić, czy myję owoce i warzywa w odpowiedni sposób i niestety, szybko się zorientowałam, że bardzo mało wiem na ten temat!
Musimy starać się, aby oprócz cennych dla nas substancji z owoców i warzyw, unikać wnikania bakterii i innych organizmów chorobotwórczych, w tym pasożytów. Mycie, obieranie warzyw powoduje, że prawdopodobieństwo wniknięcia ich do organizmu jest dużo mniejsze.
Nie ma jednak konieczności stosowania takich działań, jak moczenie owoców czy warzyw w wodzie, stosowania kwasów czy sody. Nie zwiększy to bezpieczeństwa tych produktów, a np. stosowanie sody powoduje rozkład witamin.
Warzywa i owoce powinniśmy myć bieżącą wodą, jaka jest stosowana do przygotowania posiłków w gospodarstwie domowym. W przypadku silnego zabrudzenia, np. marchewki, celowe jest obranie warzyw, żeby unikać ewentualnego zanieczyszczenia, które jest trudne do usunięcia przez wodę.