Jeden składnik sprawia, że kukurydza ma niezwykły smak. Już nigdy nie ugotujesz jej inaczej!

Babcia Aniela
Kolba gotowanej kukurydzy z masłem i solą to jeden z przysmaków lata, który wszyscy, młodzi i starzy, pamiętamy z dzieciństwa. Kukurydzę kupowało się od sprzedawców na nadmorskich plażach i jadło na wakacjach u babci. Oto przepis na gotowaną kukurydzę, która smakuje jak dawniej.
Jak ugotować kukurydzę? Przepis na gotowaną kukurydzę fot. Unsplash

Jak ugotować kukurydzę?

O smaku gotowanej kukurydzy decyduje kilka detali. Po pierwsze, kukurydze NIE MOŻNA gotować w słonej wodzie.

Pod wpływem soli kukurydza staje się twarda. Kolby kukurydzy wrzucamy do wody z cukrem.

Po drugie, bardzo ważna jest wielkość garnka. Kukurydza nie może być "upchnięta". Kolby muszą swobodnie pływać w wodzie.

Trzecia zasada: wody musi być dużo. Kukurydza musi być zakryta i nie może dotykać dna garnka. Jednak to nie wszystko. Są 2 metody gotowania kukurydzy. Jeden składnik sprawia, że kukurydza ma zupełnie inny smak.

Kukurydza gotowana - przepis

Klasyczny przepis na gotowaną kukurydzę to kukurydza z wody. Wlewamy do garnka wodę i dodajemy cukier: 1 łyżeczka cukru na 1 litr wody. Zagotowujemy.


Następnie wrzucamy oczyszczone kolby kukurydzy. Czekamy do ponownego zagotowania i czekamy ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy kolby z wody, obsypujemy wiórkami masła i solimy.

Kukurydza gotowana w mleku - przepis

Tajemniczym składnikiem, który sprawia, że kukurydza ma niezwykły, delikatny i maślany smak, jak za starych dobrych czasów, to mleko. Najpierw zagotowujemy je z cukrem, a następnie dolewamy wody.

Mleko i woda powinny wystąpić w proporcji 3:2, czyli np. do 3 szklanek mleka, dolewamy 2 szklanki wody. Na 1 litr płynu dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Do gotującej się kukurydzy można dodać też odrobinę masła.

Kukurydzę w mleku gotujemy 10-15 minut. Podajemy z masłem i solą. Aromatu dodaje jej również tymianek: gałązki świeżego zioła wrzucamy do gotującej się kukurydzy w mleku. To jednak smak nieco inny, niż klasyczny.

Smacznego!