Jeden składnik sprawia, że kalafior ma niezwykły smak. Już nigdy nie ugotujesz go inaczej!

Agnieszka Miastowska
Koniec lipca, sierpień i wrzesień to sezon kalafiorowy. Kalafior ma właściwości antynowotworowe, chroni przed wrzodami i pomaga z reumatyzmem. Jednak nie musimy nikogo przekonywać pozytywnym wpływem na zdrowie, bo to warzywo jest po prostu przepyszne! Zdradzamy, jak gotować kalafior, by wydobyć z niego jak najwięcej kalafiorowego smaku.
Jak ugotować kalafior, żeby smakował pysznie? fot. pixabay
Przede wszystkim to zdrowe warzywo możemy ugotować na dwa sposoby — albo w całości, albo już podzielone na różyczki. Nie da się ukryć, że kalafior ugotowany w całości zachowuje więcej smaku i jest bardziej jędrny.

Jak ugotować kalafior w całości

1. Kalafior obieramy z liści i zbędnych kawałków, myjemy pod zimną bieżącą wodą.

2. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, do której dodajemy 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli.

3. Wkładamy kalafior (na tyle wody powinna być to główka średniej wielkości) i gotujemy bez przykrywki około 15 minut.

4. Sprawdzamy widelcem, czy jest dostatecznie miękki. Jest to właściwie kwestia gustu, niektórzy lubią bardziej rozgotowany kalafior, ale pamiętaj, że im dłużej się gotuje, tym więcej wartości odżywczych traci.


5. Odlewamy wodę, a kalafior możemy podać polany masłem i podsmażoną bułką tartą lub wykorzystać jako dodatek do obiadu. Jednak mało kto wie, że z kalafiora możemy zrobić nawet pyszną i zdrową pizzę.

Kalafior podzielony na różyczki

1. Kalafior obieramy z liści i zbędnych kawałków, myjemy pod zimną bieżącą wodą.

2. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, do której dodajemy 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli.

3. Wkładamy kalafior (na tyle wody powinna być to główka średniej wielkości) i gotujemy bez przykrywki około 10 minut.

4. Sprawdzamy widelcem, czy jest dostatecznie miękki, taki w różyczkach ugotuje się znacznie szybciej.

5. Wodę odlewamy, kalafior studzimy. W takiej formie najlepiej dodać go do sałatki.

Jak gotować kalafior, by wydobyć jego smak?

Tak, najważniejszy jest cukier. Najlepszy kalafior jest, gdy do wody dodamy cukier i sól w proporcji 3:1. Nigdy odwrotnie! To sprawia, że kalafior jest bardzo kalafiorowy.

Co więcej, dobrze jest gdy kalafior nie ma przykrego, charakterystycznego zapachu. Są sposoby, dzięki którym zniwelujemy nieprzyjemny swąd warzywa.

Pierwszym i najczęściej polecanym sposobem na zneutralizowanie zapachu gotującego się kalafiora jest dosypanie sody oczyszczonej. Wystarczy nieduża ilość, np. jedna łyżeczka.

Inną docenianą metodą jest wrzucenie do gotującego się kalafiora liści laurowych i kilku kropel cytryny. W tym wypadku chodzi bardziej o zamaskowanie zapachu niż jego wyeliminowanie.

Skutecznym sposobem na pozbycie się zapachu kalafiora jest dolanie do gotującej się wody mleka. Jednak to zmienia smak warzywa. Podkreśli go za to odrobina oliwy z oliwek dodana bezpośrednio na ugotowane warzywo. I odrobina soli!

Smacznego!