Pizza to danie, które większość z nas uwielbia. Jeśli można mu coś zarzucić to tylko to, że ciasto od pizzy szczególnie to w wersji amerykańskiej, bywa tuczące. Smak włoskiego przysmaku może także nam się znudzić, gdy delektujemy się nim zbyt często. Jest jednak na to rozwiązanie: zdrowa alternatywa o odmiennym smaku. Poznaj przepis na pizzę z... kalafiora!
Jak więc przyrządzić kalafiorowe ciasto? Najpierw zaopatrz się w potrzebne składniki i blender. Ciasto z kalafiora jest równie pyszne, ale cieńsze i bardziej kruche, niż to z mąki. Jednak wygląda równie apetycznie!
Składniki: 1 kalafior, 1 lub 2 jajka, 50 gram sera (parmezanu lub fety, a nawet zwykłego żółtego), sól, pieprz, przyprawa do pizzy lub zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania ciasta: kalafior ugotuj, możesz podzielić go na różyczki przed samym gotowaniem, bo później i tak trzeba będzie go zmiksować.
Ugotowany na dość miękko i przestudzony kalafior musimy przerobić na gładką pulpę. Należy użyć do tego blendera, możesz spróbować także tłuczka do ziemniaków, ale pamiętaj, że masa powinna być gładka.
Kalafiorową papkę po zmiksowaniu odciskamy z nadmiaru wody. Gęstą masę przekładamy do miski i wbijamy do niej jajko lub dwa (w zależności od tego, jak duży był kalafior), dodajemy starty ser, szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich lub przyprawy do pizzy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przygotowujemy blachę i kładziemy na nią papier do pieczenia. "Ciasto" na pizzę przekładamy na papier nasmarowany masłem lub oliwą i formujemy w okrągły kształt spodu od pizzy.
Grubość takiej pizzy nie powinna wynosić więcej niż 2 centymetry. Najlepiej by była na tyle cienka, że łatwo się upiecze, ale nie rozpadnie przy zdejmowaniu z blachy.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-15 minut, ciasto należy jak najczęściej sprawdzać, ponieważ w zależności od jego grubości i mocy piekarnika czas pieczenia może być zróżnicowany.
Gdy spód jest wstępnie podpieczony, należy umieścić na nim sos i ulubione dodatki. Potem pizza z powrotem ląduje w piekarniku, aż do roztopienia się sera i przypieczenia brzegów, może to być około 5-10 minut. Gotowe!
Na pizzę z kalafiora możesz położyć dowolne dodatki, na ostatecznie upieczoną pizzę możesz nałożyć liście świeżej bazylii, rukoli, posmarować ją pesto lub polać oliwą.
Taka pizza nie wymaga pracochłonnego wyrabiania i czekania aż ciasto urośnie.
No i przede wszystkim ta zdrowa alternatywa jest po prostu pyszna!